Nea Radio

Nea Radio

Femundløpet endrer reglementet:

Øker fokuset på hundevelferd

Femundløpet endrer løpsreglementet foran løpet I 2018, og ønsker med det å øke fokuset på hundevelferd samtidig som de vil ivareta den sportslige utviklingen av idretten. Foto: Per Magne Moan

– Femundløpet gjør en del endringer som vil føre til enda mer spenning, uforutsigbarhet i kjørestil og økt aktivitet på sjekkpunktene, sier daglig leder Jon Anders Kokkvoll.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 19.07.2017 kl 18:33

Femundløpet endrer løpsreglementet foran løpet I 2018, og ønsker dermed å øke fokuset på hundevelferd samtidig som de vil ivareta den sportslige utviklingen av idretten.

Deltakerne bestemmer sjøl

Sportslig Utvalg (SU) i Femundløpet har kommet fram til at deltakerne sjøl skal få bestemme mer hvor mye og når de vil hvile.

– Alternativet var å fastsette en hvilepott på både F-400 og F-600. Dette ville ha gjort begge distansene til etappeløp, noe vi ikke ønsker, sier daglig leder av Femundløpet, Jon Anders Kokkvoll og legger til at sportslig utvalg er opptatt av at begge distansene fortsatt skal ha en langdistanseprofil.

Håper det blir positivt

– Vi håper at deltakerne opplever dette positivt for hundevelferden og utviklingen av sporten.

Kravet til at alle startende hunder skal være nesevaksinert opprettholdes, og klassene får de samme spannstørrelsene som for 2017. Startkontingentene blir ikke heller ikke endret.

– Handlerne får en begrenset tilgang til sjekkpunktene mot tidligere år, sier Kokkvoll.

– Vi håper at deltakerne opplever dette positivt for hundevelferden og utviklingen av sporten, sier daglig leder Jon Anders Kokkvoll. Foto: Nils Kåre Nesvold

Obligatorisk hvile og tidsutjevning

For F-Junior blir det ingen endringer. Det blir som i dag med tre distanser og to ganger seks timers obligatorisk hvile pluss tidsutjamning på det første sjekkpunktet.

– Det kan bli endringer på løypetraseen, og det vil bli vurdert hvor starten går fra. Helt sikkert er det likvel at målgangen blir Røros, lover Kokkvoll.

To sammenhengende hviler

For F-400 og F-600 blir det endringer på obligatorisk hvile og tidsutjevning. For F-400 innebærer det at det blir seks timers obligatorisk hvile pluss tidsutjevning, og det kan tas valgfritt på sjekkpunktene Tufsingdalen, Drevsjø eller Søvollen. Imidlertid er det fire timers obligatorisk hvile på Tolga, og ingen av de obligatoriske hvilene kan deles opp.

For deltakerne i F-600 blir det seks timers obligatorisk hvile pluss tidsutjevning, som kan tas ut valgfritt på sjekkpunktene Tufsingdalen, Drevsjø eller Søvollen. En hvile på fem obligatoriske timer kan tas ut på enten Orkelbogen 2 eller Tolga. Ingen av de obligatoriske hvilene kan deles opp.

Større ansvar på kjørerne

Jon Anders Kokkvoll påpeker at det pålegges kjørerne et større ansvar for å ivareta hundenes velferd.

– Vi vil poengtere at det er absolutt lov til å hvile mer enn de to obligatoriske hvilene på distansene. Deltakerne har det fulle ansvar i å presentere hundespannene inn og ut av sjekkpunktene og ved målgang på en god måte.

Vaksinekrav

Alle hunder som skal delta i Femundløpet 2018, inkludert eventuelle reservehunder, skal følge NHFs vaksinasjonskrav.

– I tillegg opprettholdes kravet om at alle hunder skal ha gyldig intranasal (inntatt gjennom hundens nese) kennelhostevaksine etter anbefaling av SU og sjefveterinær. Vaksinen må tas minimum seks uker før løpsstart, men vi anbefaler å tas tidligere, forklarer Kokkvoll.

Obligatorisk forhåndsjekk

Praksisen om at pre-racesjekken gjennomføres hos egen veterinær før registrering på Røros videreføres, og nedre aldersgrense på deltakende hund på 18 måneder opprettholdes.

Handler

Litt endringer blir det for handlerne som ikke lenger kan oppholde seg inne på hvileområdet etter at hundespannene har funnet sin plass.

– Unntaket er første sjekkpunkt, Tufsingdalen, hvor de skal oppholde seg bak hundespannet ved stolpen/sleden, sier Kokkvoll og påpeker at handler kun kan gripe inn ved for eksempel slåssing blant hundene eller at spannet prøver å slite seg laus.

Uendrede startkontingenter og spannstørrelser

Startkontingentene blir som for 2017. F-junior betaler 2.500,- kroner, F- 400 5.000,- kroner og F-600 8.000,- kroner.

Spannstørrelse skal fortsatt være 6-spann for F-junior, 8-spann for F-400 og 12-spann for F-600.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...