Nea Radio

Økende grensehandel

ØKENDE GRENSEHANDEL: Systembolaget i Funäsdalen har i alle fall svært mange norske kunder. Foto: Marit Manfredsdotter

Mens svenskene kan glede seg over stadig flere nordmenn på handletur, taper Norge både arbeidsplasser og skattekroner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nye tall fra SSB lagt frem i dag, viser at antall dagsturer til Sverige har økt med 11 prosent de siste 12 månedene.

- Dette er dramatisk for norsk næringsliv! Nordbysenteret rett over grensen ved Svinesund forteller om rekordomsetning. Svensk Handel melder i en fersk rapport at svensk næringsliv langs norskegrensen går lyse tider i møte pga norsk avgiftspolitikk, og det forventes betydelig vekst i både nordmenns kjøp av varer, men også tjenester som tannlege, frisør og bilreparasjoner, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel.

Høyere avgifter gir mer grensehandel

Norge har blant verdens høyeste avgifter på grensehandelsutsatte varer. På toppen av dette ble avgiften på sjokolade, sukkervarer og mineralvann økt med opptil 83% fra 1. januar i år. Grensehandelen økte sterkt i 2017, og pga avgiftshoppet fra nyttår har veksten i grensehandelen akselerert.

- Resultatet av avgiftshoppet er ikke bedre folkehelse, men mer storinnkjøp av sukkervarer fra utlandet. Det er en usedvanlig dårlig ide å stimulere til hamstring av godteri i Sverige og samtidig sende både arbeidsplasser og skattekroner over til nabolandet i øst, sier Andersen.

En undersøkelse gjennomført i april i år av Opinion for Virke, viser at 1 av 3 sier de vil grensehandle mer på grunn av avgiftshoppet fra nyttår. Mens 69 prosent av østlendingene planlegger eller har vært på grensehandelstur, vil hele 44 prosent av sørlendingene (inkludert Telemark) og 50 prosent av nordlendingene også grensehandle.

Svenskehandelen – Norges 4. største dagligvareaktør

Direktøren peker på at nordmenns handel av dagligvarer i Sverige nå er klart større enn omsetningen til Norges fjerde største dagligvareaktør. Mens 6 prosent av norske dagligvarekroner havnet i Sverige i 2017, representerte Bunnpris med sine 250 butikker, til sammenligning 3,7 prosent av markedet.

Netthandel av godteri og mineralvann har skutt i været

I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, meldes det også om sterk vekst i netthandelen med godteri og mineralvann fra Sverige. Varer kan sendes over grensen helt uten avgifter så lenge kjøpesummen er lavere enn 350 kroner. Mange av Virkes medlemmer melder om at hyllene i Post-i-butikk stadig blir fylt opp av godterier og brus kjøpt på nett fra Sverige.

- I stedet for å redusere avgiftsulempene for norsk handel, har politikerne gått motsatt vei det siste året. Nå er det på høy tid å våkne og erkjenne at norsk avgiftspolitikk ikke kan utformes i et vakum. Det er bra at Virke nå ser ut til å få gjennomslag på Stortinget for en avvikling av 350-kronersgrensen, men vi ser virkelig ingen grunn til å kaste bort tid, og ikke minst arbeidsplasser og skattekroner, på en utredning - ordningen burde kunne avvikles på dagen, sier Andersen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...