Nea Radio

Samværssabotasje:

– Jeg klarte aldri å tilgi mamma

Til Stortinget: Etter å ha opplevd å ikke få ha kontakt med sin biologiske far, er Lotte Hoel en av mange som setter fokus på samværssabotasje. Nå er hun invitert til Stortinget for å belyse saken. Foto: Anne Gundersen

Den av foreldrene som saboterer barnas rett til samvær med den andre, opplever ofte at barna snur seg mot dem senere i livet, advarer Lotte Hoel.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2020 kl 09:54

Lotte Hoel fikk bare fire dager sammen med sin biologiske far.

Hun forteller at faren tok sitt eget liv og at dette er noe hun sliter med fremdeles, på tross av at hun er voksen og at det er mange år siden.

– Jeg klandret mamma for det som skjedde og jeg klarte aldri å tilgi henne.

Mister begge

Hoel forklarer at i hennes tilfelle førte det til at hun mistet begge foreldrene.

– Først ble jeg nektet samvær med den ene. Da jeg tok avstand fra mamma mistet jeg henne også.

Nå er begge foreldrene døde.

– Dette har gjort ubotelig skade for meg og mitt liv.

Hun forteller at hun blant annet kan slite med å knytte seg til mennesker.

– Jeg er bestandig redd for å miste noen.

Overveldet

Siden Lotte Hoel fortalte sin historie til TV2 i september, har hun blitt kontaktet av mange mennesker som står i denne situasjonen.

– Det gjelder både barn som meg og foreldre som blir sabotert.

Hun er overrasket over omfanget.

– Jeg visste at dette gjaldt mange, men selv jeg er sjokkert over hvor mange som har kontaktet meg.

Enkelte forteller at de har vurdert å ta sitt eget liv, slik faren til Hoel gjorde.

– Det er veldig vondt å høre. Men samtidig tenker jeg at dersom det at jeg står fram kan hjelpe med å få fokus på saken, så er det verdt det.

Flere mennesker som ikke får ha kontakt med barna sine syntes det er enklere å si at de ikke har barn, forteller Hoel.

– Det er hjerteskjærende å høre disse historiene. Men det er så mye skam og tabu forbundet med å bli nektet samvær at mange velger å si at de ikke har barn, framfor å forklare hele historien.

Aner ikke konsekvensene

Det at en av foreldrene saboterer for barnas samvær med den andre, kan få konsekvenser det bostedsforelderen ikke ser omfanget av, mener Lotte Hoel.

– På kort sikt ødelegger du for barnet, men på lang sikt ødelegger du for deg selv. I mitt tilfelle kom det en dag der jeg virkelig satte mamma til veggs.

Moren fortalte da at Lottes far ikke passet inn i det livet hun hadde skapt seg etter bruddet. Det nye livet inneholdt ny samboer og andre forhold som gjorde at det ville være enklest at han bare forsvant.

– Det var grusomt å høre henne fortelle dette og jeg innså at jeg hadde blitt servert løgner om pappa. Da tok jeg avstand.

Hun forteller at mange nå voksne barn forteller at denne reaksjonen også gjelder dem.

– Tenk deg godt om, det er mitt råd dersom du vurderer å stikke kjepper i hjulene for samvær mellom barn og den andre forelderen. Det kan komme en dag der det slår tilbake på deg selv, er Lotte Hoels oppfordring.

Hør intervjuet med Lotte Hoel i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...