Nea Radio

Nyttårsfyrverkeri - så mange ble skadd i fjor

Foto: Colourbox-Tryg Forsikring.jpg

Fyrverkeri forårsaker hvert år alvorlige personskader.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nyttårsaften i fjor ble det registrert 15 øyeskader, fire alvorlige, og flere titalls personskader i forbindelse med fyrverkeri. De tre siste nyttårsfeiringene har 40 personer fått øyeskader. Ingen av disse brukte beskyttelsesbriller.

– Det er betenkelig at mange ikke bruker beskyttelsesbriller under oppskyting på nyttårsaften. Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på, bør ha på beskyttelsesbriller. Det er en billig forsikring, og skulle noe skje kan de redde synet til en som blir truffet i ansiktet. Også ved bruk av stjerneskudd bør man bruke beskyttelsesbriller, slik at spesielt barna ikke får gnister i øynene. I år bør en dessuten være ekstra varsom hvis en samtidig har munnbind på, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Før pinnerakettforbudet i 2008 var antallet alvorlige øyeskader i snitt vel 20 per år. De siste fem årene har i snitt 14 personer fått øyeskader årlig ved bruk av fyrverkeri på nyttårsaften, viser tall fra Haukeland Universitetssykehus og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.

Fyrverkeri og alkohol er en farlig cocktail

Hver nyttårsaften får i tillegg mange titalls personer skader på fingre, ansikt og hørsel i forbindelse med fyrverkeri. Menn er overrepresentert blant de som blir skadet hvert år.

Foto: Colourbox-Tryg Forsikring.jpg

– Jeg tror menn har en tendens til å ta styringen når det kommer til bruk av fyrverkeri, og mange skader skjer idet man tenner på i beruset tilstand. Alkohol og fyrverkeri er en farlig cocktail, og hvert år ser vi en økning i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann- og personskader. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt bør du være edru, sier han.

Branner for titalls millioner

I fjor på nyttårsaften og 1. januar registrerte forsikringsbransjen 181 brannskader til en estimert kostnad på vel 49 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

– De siste timene av det gamle året og de første timene av det nye er det mest brannfarligste tidsrommet hvert år, med god margin. Mange private skyter opp fyrverkeri i boligområder, og det er fort gjort at det kommer på avveie. I de verste tilfellene kan det antenne boliger, garasjer eller uthus hvis de treffer før de brenner ut. Fyrverkeri avgir intens varme, og det skal lite til at det blir brann dersom de faller nær bebyggelse, sier Brandeggen.

Slik får du en tryggere nyttårsfeiring:

Ha nok beskyttelsesbriller til alle og se til at de blir brukt riktig.

Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå er lyst ute.

Les bruksanvisningen nøye før bruk.

Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd.

Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.

Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.

Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.

Hold god avstand fra oppskytingen.

Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.

Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom kl. 18 og 02.

Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen kan skade seg på de i ettertid.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...