Nea Radio

Statens Vegvesen:

Nytt, moderne og framtidsrettet motorvognregister på plass

Nytt register på plass: Statens Vegvesen har nå fått på plass sitt nye, moderne motorvognregister. her et illustrasjonsbilde fra trafikkstasjonen i Sortland. Foto: Tomas Rolland, Statens vegvesen

Fredag ble det 40 år gamle motorvognregisteret skrudd av for godt, og nye, moderne system har tatt over.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Gjennom Autosys-prosjektet har Statens vegvesen fått på plass et nytt motorvognregister og utviklet digitale løsninger, som vil bidra sterkt til å effektivisere offentlig sektor. Motorvognregisteret inneholder informasjon om alle kjøretøy i Norge, hvem som eier dem, tekniske data osv. Politiet, Skatteetaten, bompengeselskapene, bilbransjen, verkstedbransjen, forsikringsselskapene og alle som kjøper og selger kjøretøy, er storbrukere av informasjon fra motorvognregisteret.

Autosys-prosjektet har siden det ble reetablert i 2013 holdt seg godt innenfor prosjektrammen. Samfunnet har fått et moderne register for kjøretøy og førerkort. På tross av utviklingskostnaden, er det moderne motorvognregisteret lønnsomt for samfunnet. Bilbransjen sparer tid, publikum sparer tid og Vegvesenets egen saksbehandling blir mer effektiv. Lønnsomhetsanalyser anslår nytteverdien til nærmere 6,1 milliarder kroner når alle tjenestene er rullet ut.

- Dette har vi klart gjennom digital produksjon med veldig kompleks logistikk. Og vi bidrar til at enda flere handlinger knyttet til kjøretøy kan gjøres digitalt, sier Erik Johannessen, prosjektleder for Autosys-prosjektet.. – noe som jo er spesielt viktig i disse dager.

Stor økonomisk nytte for samfunnet

Den nye løsningen er en av de mest komplekse og største innenfor offentlig administrasjon i Norge. Den legger til rette for stor samhandling mellom offentlige etater, organisasjoner, privat næringsliv og privatmarkedet. Systemene oppfyller og støtter i stor grad Regjeringens «Digitale agenda for Norge» og gir en betydningsfull økonomisk gevinst til det norske samfunnet. En utvidet bruk av disse digitale løsningene vil øke samfunnsnytten ytterligere i tiden framover.

- Vi har beregnet at det nye motorvognregisteret, er navet for en årlig omsetning på ca. 300 mrd. kr. i form av avgifter, gebyrer, forsikringer osv. Samtidig vil samfunnet spare tid knyttet til kjøretøyadministrasjon og transaksjoner, få større grad av sikkerhet og trygghet, og bedre kvalitet på data sier Johannessen,.

- I tillegg gir løsningen store miljøbesparelser f.eks. ved å slippe kjøring til og fra trafikkstasjoner eller kjøretøyforhandlere, i og med at det nye systemet gjør det enklere å opprette selvbetjeningsløsninger.

Et historisk tilbakeblikk

Statens vegvesen har mange forskjellige datasystemer, men motorvognregisteret har vært det eldste og hadde stort behov for oppgradering og utskiftning, siden både programvaren og operativsystemet var utdaterte. Den spede begynnelsen til motorvognregisteret startet forsiktig med hullkort og magnetbånd tidlig på 1970-tallet. Det første databaserte registeret kom i 1981, og det er denne 40-åringen som nå omsider har blitt byttet ut. Det nye registeret har god funksjonalitet med plass til en mengde tekniske og kommersielle data for ca. 11 millioner kjøretøy, opplysninger som mange har behov for og kan dra nytte av i mange sammenhenger.

- Etterspørselen etter data fra motorvognregisteret har økt kraftig de siste årene. I 2014 håndterte motorvognregisteret 8 millioner transaksjoner pr. måned. I 2019 økte dette til opp mot 30 millioner transaksjoner og spørringer månedlig, forteller Erik Johannessen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...