Nea Radio

Nea Radio

Nytt inntektssystem for kommunene

Styret i Selbu Arbeiderparti har følgende uttalelse til regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommunene. (Foto: Tanja Fuglem, leder i Selbu Arbeiderparti)

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Styret i Selbu Arbeiderparti har følgende uttalelse til regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommunene:

Skattens andel av kommunenes totale inntekter og inntektsutjevning

Vi støtter ikke et eventuelt forslag som medfører en reduksjon av omfordeling av skattemidler kommunene imellom, og vi støtter heller ikke at kommunene skal få en andel av selskapsskatten fra 2017. Det sistnevnte punktet vil bare gagne få kommuner, og da særlig større vekstkommuner med stort innslag av næringsliv.

Innretning på de regionalpolitiske tilskuddene

Vi ønsker her å se de konkrete forslagene før vi uttaler oss spesifikt, men kan som en overordnet tanke si at vi ikke støtter større omlegging av tilskuddene som i stor grad svekker de små kommunene og styrker de større, eller med andre ord en skjult strategi for sentralisering. Vi støtter også en styrking av kommunenes frie inntekter.

Oppdatering av kostnadsnøklene

Her har vi forstått at psykisk utviklingshemmede over 16 år vil få redusert sin kostnadsnøkkel, og om dette stemmer støtter vi helt klart ikke dette. Dette er en allerede utsatt gruppe, og reduksjon i tilskuddene vil medføre at de får en dårligere hverdag.

Innføring av et strukturkriterium

Vi mener dette punktet har mange og åpenbare svakheter i regjeringens forslag.

For det første er det håpløst å kopiere et avstandskriterium ukritisk over et land som Norge, med de geografiske forskjellene vi har. I tillegg burde en her gått inn og sett på fysisk reiseavstand fra sentrum i en kommune til sentrum i de nærmeste kommunene, og ikke gått på en avstandsutregning nær sagt ingen forstår hvordan er utformet og hvordan en kommer frem til de avstandene som nå er oppgitt.

Vi støtter ikke et bortfall av basistilskuddet, da dette vil ta økonomisk kvelertak på mange småkommuner. Det nye strukturkriteriet gir også meget tilfeldige utslag for hvilke kommuner som vinner og taper på ordningen.

Vi støtter helt klart en frivillig kommunesammenslåing og ikke måten regjeringen nå legger opp til med økonomisk tvang. Å gi kommuner som slår seg sammen økonomiske engangstilskudd, er også et tegn på at her handler det kun om å få bort x-antall kommuner, og argumentene om robusthet med tanke på tjenester og nye oppgaver til kommunene, er helt forduftet.

Uttalelsen oversendes fylkesårsmøtet i Sør Trøndelag Arbeiderparti og Arbeiderpartiets stortingsgruppe v/kommunalkomiteen.

For Selbu Arbeiderparti

Tanja Fuglem

Styreleder

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...