Nea Radio

Leserbrev

- Nytt Helse-, bo- og omsorgssenter i Røros kommune

Mona W Slettum fra Røros Høyre og Gard Erik Sandbakken fra Røros Venstre.

- I denne saken er kvalitet, pasientsikkerhet og ansattes ve og vel viktigere enn hurtig ferdigstillelse, skriver Røros Høyre og Røros Venstre i dette leserbrevet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

For å møte eldrebølgen i framtida er det vedtatt at Røros Kommune skal bygge nytt Helse-, bo- og velferdssenter. Bygget skal plasseres på Øverhagaen, mellom Rema og LHL og stå ferdig så snart som mulig. Bygget der hvor dagens sykehjem er plassert skal rives.

Kriteriene for å sette opp et bygg som er tilfredsstillende for brukere, ansatte og lokalmiljøet bør være:
Bygget ferdigstilles i sin helhet slik at pasienter og ansatte kan flytte fra gamle lokaler direkte inn i nye lokaler og ta disse i bruk umiddelbart. Det sikrer kvaliteten på driften og arbeidsmiljøet til de ansatte i byggeperioden i tillegg til forsvarlig drift og pasientsikkerhet.
Uproblematisk utforming av bygningene for å kunne tilfredsstille krav fra Riksantikvar og Vernemyndigheter
Tilstrekkelig antall plasser for å være godt rustet for framtidas eldrebølge og sikre at vi ivaretar lovpålagte oppgaver ved å ha tilstrekkelig med plasser å tilby.

Kommunestyret fikk i sitt møte 14. desember 3 alternativer å stemmer over. Prosjektgruppa hadde arbeidet med 10 alternativer. I de 3 alternativene som ble forelagt kommunestyret er kostnaden estimert til å være hhv MNOK 188, MNOK 163 og MNOK 162. Ingen av alternativene ivaretar i sin helhet de 3 hovedområdene som er nevnt over.
Som politikere måtte vi velge mellom å tilfredsstille vernemyndigheter og samtidig påføre pasienter og ansatte store belastninger; eller ta hensyn til ansatte og pasienter og bygge på en måte som både vi sjøl og vernemyndigheter ikke finner forsvarlig.

Tilstrekkelig antall plasser er viktig for å sikre lovpålagte tjenester. I dag er det vel 40 personer som har heldøgns sykehjemsplass på Øverhagaen. Behovet for 40 plasser kan reduseres noe ved at det bygges helt nye boliger tilpasset heldøgns omsorg. Men, at det vedtaket som ble gjort i Kommunestyret 14. desember 2017 dekker framtidas behov er usannsynlig. Vedtaket betyr en reduksjon til 21 sykehjemsplasser og 24 plasser i omsorgsboliger (bolig hvor folk bor for egen regning og betaler for den hjelp de får). Med dagens tilbud av sykehjemsplasser vil vi med nytt senter få en reduksjon i tilbudet om sykehjemsplass på mer enn 50%.

Vi ønsket en utsettelse for å ha mer tid til å sikre at vi valgte et alternativ som kunne dekke både og, ikke enten eller.
Forslag om utsettelse av saken ble nedstemt.

I etterkant av vedtaket sitter vi med flere spørsmål enn svar. Hadde prosjektgruppa fått riktig mandat? Hvorfor fikk vi ikke forelagt alle alternativene i Formannskap- og Kommunestyremøte? Hva skjer med ansatte og brukere i bygge- og flyttefasen? Har vi tilstrekkelig med sykehjemsplasser for å ivareta et svingende og trolig økende behov? Er det realistisk å legge opp til at mer enn halvparten av dagens sykehjemspasienter kan bo i egen bolig? Bruker vi vedtatte 163 millioner kroner på en fornuftig måte?
Det vi vet er at vi hadde hatt tid til en utsettelse for å sikre kvaliteten på denne investeringen enda en gang. I denne saken er kvalitet, pasientsikkerhet og ansattes ve og vel viktigere enn hurtig ferdigstillelse.

Røros Høyre Røros Venstre
Mona W Slettum Gard Erik Sandbakken

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...