Nea Radio

Laks:

Verste rømmingsår siden 2011

HARDE KÅR FOR VILLAKSEN: Politikere diskuterte villaksens utfordringer under lakseåpninga på Hembre Camping i Stjørdal sist sommer. Fra venstre Lill Harriet Sandaune (FrP), Ingrid Hildrum (KrF), Arne Nævra (SV), Ola Elvestuen (V), Kari Anita Furunes (Sp), Tommy Reinås (MDG) og Pål Sæther Eiden (H). Stig Klomsten (Ap) måtte forlate forsamlinga før bildet ble tatt. Foto: Andreas Reitan

Nesten 300.000 laks rømte fra norske oppdrettsanlegg i fjor. Ifølge Norges jeger- og fiskerforbund er det mer enn halvparten av all villaksen som gyter i norske elver.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi liker ikke at andelen rømninger går opp. Enhver rømning er en rømning for mye, sier kyst- og havbruksdirektør Øyvind Lie i Fiskeridirektoratet til NRK.

Ved utgangen av desember var det meldt 49 tilfeller av rømming ved norske oppdrettsanlegg.

Totalt utgjør det 289.000 laks, 7500 torsk og 2000 regnbueørret. Ikke siden kriseåret 2011 har det rømt flere oppdrettsfisk. Da forsvant over 369.000 laks fra norske anlegg.

– I år har vi hatt et noe høyere tall på rømninger, og det er først og fremst knyttet til én stor rømning fra et lukket anlegg av småfisk. Men antall hendelser har økt noe de siste årene, sier Lie.

NJFF bekymret

Norges jeger og fiskerforbund er bekymret over utviklinga.

– Tallene fra Fiskeridirektoratet er det oppdretterne selv som melder inn. Når minimumstallene allerede er på to tredeler av den totale mengden villaks som kommer inn for å gyte i norske elver, så er det veldig alvorlig, sier Alv Arne Lyse, prosjektleder for villaks i Norges jeger- og fiskerforbund.

- Ikke vært gode nok

Sjømat Norge, landsforeninga for fiskeri- og havbruksnæringen, innrømmer at aktørene ikke har vært gode nok til å unngå rømninger i 2019.

– Det er vi de første til å innrømme. Allerede tidlig i høst startet vi arbeidet med å analysere og ta tak i dette, sier kommunikasjonssjef Henrik Wiedeswang Horjen.

Sjømat Norge og andre interesseorganisasjoner har nå gått sammen om seks felles tiltak for å få rømningstallet ned.
Blant disse er tydeligere kompetansekrav, rømningskurs og mer vekt på erfaringsutveksling, skriver NRK.

https://www.nrk.no/hordaland/voldsom-okning-i-antall-lakseromninger-1.14845969

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...