Nea Radio

Vinterferie:

Ytterjakka av i bilen

Foto: Tryg Forsikring

Derfor bør du ta av ytterjakka i bilen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Denne uka startet vinterferien i store deler av landet, og mange har allerede kjørt til fjells. Flere vil beholde vinterjakka på under bilturen, men det kan gi dårligere sikkerhet. Bare en av ti pleier alltid ta av seg ytterjakka når de kjører bil, viser en spørreundersøkelse.

– Det burde vært langt flere. Kollisjonstester viser at bilbeltet ikke fungerer optimalt hvis man har en tykk jakke på seg. Ved en kollisjon tar det da lengre tid før sikkerhetsbeltet strammes, og risikoen for alvorlige skader øker. Kroppen beveger seg mer fremover, og selv om det er snakk om få centimeter her kan det gi store utslag ved et sammenstøt, selv i moderat hastighet. I en kollisjon er det små marginer som avgjør hvor skadd en blir, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

I vinterferien i fjor ble 77 personer skadd i trafikken, og forsikringsbransjen registrerte over 22.000 bilskader i forbindelse med trafikkulykker, viser tall fra Finans Norge. De materielle skadene utgjorde vel 450 millioner kroner.

IKKE la barna ta på bilbeltet selv. Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring

La ikke barn feste bilbeltet selv

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har tidligere utført en omfattende kollisjonstest rettet mot barn som viste at akselerasjonen i brystkasse, nakke og hode økte markant i en kollisjon når barnet hadde en vinterjakke på under sikkerhetsbeltet. Noe som kan gi store indre skader.

– Lærdommen er å kle av barna ytterjakken, og la ikke små barn få feste beltet alene uten at en voksen sjekker at det sitter som det skal, tett inntil kroppen. Er beltet for slakk kan barn i verste fall skli delvis under beltet ved en kollisjon. Helst bør beltet være stramt over hoftene og skulder. I det daglige tror jeg mange voksne unngår å sjekke at beltet hos barn sitter stramt nok, spesielt på kortere bilturer, sier Brandeggen.

Fakta om vinterferien 2020

Denne uka (17. - 21.02.) er det vinterferie i Oslo, Agder, Hedmark, Sogn og Fjordane, Odda, Voss, Møre og Romsdal, Trøndelag, Vestfold, Telemark, Akershus, Østfold og Finnmark (19. - 21.02 samt 24.02.).

Uka etter (24. - 28.02.) er det vinterferie i Buskerud, Hordaland unntatt Voss og Odda, Oppland og Rogaland.

Deretter er det vinterferie i Nordland og Troms fra 2. - 6. mars.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 8. - 18. oktober 2019 gjennomført til sammen 1002 CAWI-intervjuer med personer 18+ år med bil i husstanden.

På spørsmål «På vinteren, pleier du å ta av deg ytterjakken når du kjører bil?» er svarene blant de som har bil i husstanden og førerkort: Alltid 13%, av og til 65%, aldri 21%, vet ikke 1%.
Per 29. mars 2019 var det registrert vel 2.8 millioner personbiler i Norge, ifølge SSB.

Foto: Tryg Forsikring

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...