Nea Radio

Mer vern:

Sylan og Trollheimen kan bli nasjonalpark

SYLAN: Sylan kan bli nasjonalpark, her fra Nesjøen en vakker høstdag. Foto: Andreas Reitan

Sylan og Trollheimen kan utvides fra landskapsverneområde til nasjonalpark. Regjeringa foreslår også å utvide nasjonalparkene Blåfjella-Skjækerfjella, Skarvan-Roltdalen, Femundsmarka og Dovre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Regjeringa åpner nå opp for ti nye nasjonalparker, skriver Klima og Miljødepartementet i ei pressemelding tirsdag.

Miljødirektoratet blir bedt om å starte opp verneplanprosesser for helt nye nasjonalparkar i Hornelen, Masfjordfjella, Øystesefjella og Sunnmørsalpene. Regjeringa ønsker òg å gjøre seks landskapsvernområder om til nasjonalpark. - Områdene Miljødirektoratet nå skal utgreie har store verneverdiar, og dialogen med kommunene så langt tyder på at det er mulig å få lokal aksept for å starte en verneprosess, skriver departementet i pressemeldinga.

- Tap av naturmangfold på grunn av utbygging og inngrep er ei av de største utfordringane i verda, men óg i Noreg tek denne bit-for-bit-utbygging stadig mer natur. Derfor ønsker regjering no å sette i gang fleire verneprosesser der både dei lokale kommunane og Miljødirektoratet anbefaler at man legger ein nasjonalpark, sier statråd Sveinung Rotevatn (V).

Fire helt nye verneområder og nasjonalparker i Vest-Norge

De fire nye områda der regjeringa nå vil arbeide mot å etablere nasjonalparker er Sunnmørsalpene i Ørsta kommune, Hornelen i Bremanger kommune, Masfjordfjella i Alver og Masfjorden kommuner og Øystesefjella i Kvam, Samnanger og Vaksdal kommuner.

- Norge har fortsatt områder uten vesentlige tekniske inngrep med stor nok verneverdi til å fylle krava til nasjonalpark eller landskapsvern. Dette er noen av de viktigaste, sier Rotevatn.

- Nasjonalparkstatusen er det fremste kvalitetsmerke vi kan gi eit stykke norsk natur. At eit område blir nasjonalpark betyr at denne staden har heilt spesielle naturverdiar som vi meiner det er særs viktig at Noreg vernar og tar vare på for framtida, sier Rotevatn.

Miljødirektoratet og Statsforvalteren vil sammen med kommunene og grunneierorganisasjonene i de aktuelle vurdere hvilke areal som er aktuelle å ha med i ei videre utgreiing av vern som nasjonalpark eller landskapsvernområde.

Fra landskapsvernområde til nasjonalpark

Regjeringa vil óg be Miljødirektoratet gå videre i arbeidet med å gjøre om seks landskapsvernområde til nasjonalpark.
De aktuelle er Lyngsalpan, Sylan, Trollheimen, Ålfotbreeen, Oksøy-Ryvingen og Flekkefjord og Listastrendene.
- Rundt Jotunheimen er det flere steder verneverdier som kan vurderes inkludert i nasjonalparken. I tillegg er 13 andre utvidinger av nåværende verneområde aktuelle. Regjeringa vil be Miljødirektoratet og Statsforvalteren ha dialog med kommunene områdene ligger i for å finne fram til ei avgrensing en kan utrede nærmere, heter det i pressemeldinga.

Sylan Foto: Nea Radio

Inkluderende prosesser

- Det vil alltid vere ulike syn på nye verneområde. Nokre kan bli usikre på kva det kan bety for deira interesser. Vi skal derfor sørge for ha gode prosessar der alle vil få kome med innspel, sier Rotevatn.

Verneplanprosessene blir styrt av reglene i naturmangfoldsloven og skal ta hensyn til medvirkning og involvering og skal sikre at områdene som eventuelt blir verna fyller de naturfaglige krava til vern. Å ferdigstille en verneplan for en nasjonalpark tar som regel tre til fire år.

Regjeringa åpner for fire nye nasjonalparker

Hornelen
Masfjordfjella
Øystesefjella
Sunnmørsalpane

Regjeringa åpner for at følgende landskapsvernområder får nasjonalparkstatus

Lyngsalpan
Sylan
Trollheimen
Ålfotbreeen
Oksøy-Ryvingen
Flekkefjord og Listastrendene

Regjeringen åpner for å utvide følgende nasjonalparker

Rohkunborri
Blåfjella-Skjækerfjella
Skarvan-Roltdalen
Femundsmarka
Dovre
Jostedalsbreen
Jotunheimen
Raet

Kilde: Pressemelding fra Klima og miljødepartementet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...