Nea Radio

Strengere regler for EU-kontroll

Illustrasjonsfoto fra en tungbilkontroll på Sandmoen i Trondheim. Foto: Statens vegvesen

Nå blir det strengere krav til hvem som utfører EU-kontroll av bilen din. Alle kontrollørene kurses, de må ha vandelsattest og de får strengere krav til habilitet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tidligere har det bare vært krav til virksomhetene som utfører EU-kontrollen, men fra 1. oktober i år er det krav om opplæring og personlig godkjenning også av nye kontrollører og tekniske ledere.

- Målet er bedre, mer like og mer trafikksikre kontroller. For de som allerede jobber som kontrollører og tekniske ledere vil det bli en egen overgangsordning, sier Odd Nasvik i Statens vegvesen Region midt.

Nye regler

Bilverkstedene som er godkjente kontrollorgan og kan gjennomføre EU-kontroll har i høst vært på informasjonsmøter hos Statens vegvesen.

Statens vegvesen har holdt 33 informasjonsmøter spredt over hele Midt-Norge nå i høst, med deltakere fra verkstedene som utfører EU-kontroll. Teknisk leder og stedfortreder i kontrollorganet deltok på møtene.

- Vi har 411 godkjente kontrollorgan i Midt-Norge per i dag, så det viser hvor stort behovet er når man skal holde informasjonsmøter. De samme møtene holdes over hele landet, sier Nasvik.

Krav til vandelsattest og habilitet

- Den viktigste endringen er at vi nå kan frata godkjennelsen fra den enkelte kontrollør ved kriminalitet, og det betyr at de ikke bare kan bytte jobb til et nytt verksted og fortsette som før, sier Nasvik. Han legger til at det også er krav til vandelsattest for kontrollørene og også krav til habilitet.

Teknisk leder og kontrollører har ikke anledning til å kontrollere kjøretøy de selv eller deres nærstående eier eller råder over. De kan ikke kontrollere hverandres kjøretøy. De kan heller ikke kontrollere overordnedes kjøretøy.

Fristen for EU-kontrollen bestemmes ikke lenger av reg.nummeret

Fra februar 2019 vil siste siffer i registreringsnummeret ikke lenger bestemme kontrolltidspunktet.

Hvert år gjennomføres det over to millioner EU-kontroller i Norge. Omtrent en tredel av disse er etterkontroller. Fra februar i neste år vil kontrollfristen bestemmes av dato for førstegangsregistrering og siste godkjente kontroll, uavhengig av tallene i registreringsnummeret ditt. For de fleste bileiere betyr det at de kan kontrollere bilen når de vil så lenge den blir godkjent innen to år etter siste godkjente kontroll.

Den nye ordningen vil fases inn etter hvert som kjøretøyene er til kontroll. Det er ikke slik at alle biler plutselig får ny frist i februar. Den fristen du har gjelder til det gjennomføres en ny kontroll.

Du finner fristen for neste EU-kontroll på vegvesen.no. Her kan du finne godkjente verksteder.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...