Nea Radio

Nea Radio

Foreslår å erklære klima og miljøkrise

Haster: Tommy Reinås i MDG mener at Stjørdal kommune må erklære klima- og miljøkrise. Foto: Anne Gundersen

Krever tiltak i Stjørdal kommune etter at FNs naturrapport ble kjent.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Alle kommuner må gjennomføre tiltak som virker for å nå Parisavtalens målsetting om 40 % kutt i klimautslipp innen 2030. Vi har nå kun 11 år på oss. Det gjøres ikke i nærheten av nok for å oppnå reelle klimakutt i kommunen vår. MDG foreslår nå at Stjørdal kommune må erklære klima og miljøkrise. Vi må erkjenne at krisen er et faktum, og vi må gjennomføre tiltakene som tilsier at vi faktisk er i en krise. Derfor vil Miljøpartiet De Grønne foreslå at Stjørdal kommunestyre skal gjøre som det britiske parlamentet nettopp har gjort, og erklære at vi befinner oss i en unntakstilstand som følge av klimaendringene og tapet av artsmangfold.

Skal vi mobilisere bredt for å unngå en økologisk kollaps, er første steg å anerkjenne at vi står overfor en eksistensiell krise. Klima og miljøpolitikken på alle nivåer i samfunnet har altfor lenge blitt behandlet som noe vi kan ordne til slutt med de ressursene vi har til overs, og uten at det går utover målet om økonomisk vekst og økt materielt forbruk. Alvoret i situasjonen tilsier nå et sterkere fokus og mer effektive tiltak for å kutte utslipp

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

FNs klimapanel har slått fast at de globale utslippene må halveres innen 2030 hvis vi skal nå 1,5 graders målet. Det betyr at rike land som Norge må kutte langt mer enn 50 %, og at byene må ligge i front. Når byer som Tromsø, Stavanger og Bergen har vedtatt å kutte 80-100 % av sine utslipp innen 2030, hva skal Stjørdal nå sette seg som målsetting, da kunnskapsgrunnlaget har understreket alvoret.

Britenes vedtak kommer etter at selvstyremyndighetene i Skottland og Wales har gjort lignende vedtak. Dette er en reaksjon på kravene fra klimastreikende ungdom og bevegelsen Extinction Rebellion. De krever at styresmaktene verden over erkjenner at global oppvarming, ødeleggelsen av biosfæren og masseutryddelsen av arter er vår tids største utfordringer.

Vi tror stjørdalingene oppriktig ønsker å leve i en kommune som gjør sitt for å skape ei trygg framtid. Vi lever best når vi vet at vi er gode mot miljøet og andre mennesker. Nå har vi muligheten til å vise at vår velstand ikke skal gå ut over dem som kommer etter oss.

Idag bygger vi ned vår felles naturarv, forurenser luft, vann og sjø. Når vi ødelegger naturen, ødelegger vi for oss selv. Derfor er det viktig at all politikk blir grønnere også her i Stjørdal. Stjørdal må skal redusere sine klimautslipp, gjør luft og fjord der du bor ren og gjøre ditt nærmiljø grønnere, samt stoppe tapet av artsmangfoldet.

Fordelen med grønn politikk er at vår barn kan ha gode liv i en verden som er i økologisk balanse. Vi er avhengig av intakte økosystemer som sivilisasjon, uten natur - intet grunnlag for velferd eller gode liv. Stjørdal må ta det 21 århundrets viktigste kamper på alvor, og vise setter klima og miljøhensyn fremfor alle andre hensyn. Vi har ingen tid å miste.

Forslag til vedtak

Stjørdal kommune erklærer at vi nå lever i en klima og miljøkrise, og at vi må ha konkrete planer for hvor mye utslippskutt vi skal gjøre, og hvordan vi skal gjøre dette, år for år fremover.

Stjørdal kommunestyre ber rådmannen legge fram en plan for utslippskutt for de nærmeste 3 årene innen utgangen av 2019

Administrasjonen bes legge opp til faste kvartalsvise møter mellom administrativ og politisk ledelse, relevante utvalgsledere og fagrådgivere hvor de diskuterer miljø og klima.

Kommunen må iverksette kommunikasjons- og handlingskampanjer rettet mot innbyggerne for å veilede i overgangen til lavutslippssamfunnet. Alvorlighetsgraden må komme tydelig frem. Kommunen må hente faglig ekspertise for å utforme denne informasjonen. Administrasjonen bes om å lage et solid budsjett, finansieringsplan og en plan for dette arbeidet.

Stjørdal kommune må kartlegge artsmangfoldet i egen kommune, og lage en plan for hvordan man skal sørge for at tapet av artsmangfold ikke skjer i egen kommune. Planen legges fram for kommunestyre innen utgangen av 2019.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Sentrumsplanen i Stjørdal er vedtatt

Sentrumsplanen i Stjørdal er vedtatt

Men ikke uten protester

Sentrumsplanen for Stjørdal ble vedtatt under kommunestyremøtet i forrige uke. Men ikke alle var enige med flertallet i Komite Plan.

Ingen rypejakt

Ingen rypejakt

- Det er ikke forsvarlig å åpne for jakt på lirype, fjellrype og skogsfugl i Roltdalen og Nålbogen statsallmenning i høst, mener Selbu fjellstyre.

Ny satsing på Nygar'n

Ny satsing på Nygar'n

- Sats på ungdom, det er der motet er, sier gardbruker Jo Kjetil Stokke på Nygar'n i Innbygda.

Selbu fiber-pilot

Selbu fiber-pilot

Selbu kan bli pilot-kommune for fiberutbygging i Trøndelag.

Ulykke på fv30

Ulykke på fv30

En bil har kjørt inn i en bergvegg, fører er ute av bilen.

Feiret Trestakk

Feiret Trestakk

Onsdag markerte Equinor på Tangen i Stjørdal produksjonsstart på Trestakk-feltet.

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Den nysignerte landslagsspilleren fikk se en uryddig seier av RBK i generalprøven før den viktigste kampen på mange år.

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Etter Ingrid Aunes plutselige bortgang, måtte Arbeiderpartiet i Malvik finne en ny ordførerkandidat før valget. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Matfestivalen vokser videre

Matfestivalen vokser videre

Norges beste lokalmatfestival? 2019 ble et nytt rekordår - aldri før har så mange besøkt og handlet så mye på Trøndersk Matfestival.

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

- En bedre skole for alle - ikke de få

- En bedre skole for alle - ikke de få

- I Trøndelag trenger vi flere - ikke færre lærere. Vi trenger flere - ikke færre lærlinger. Vi trenger at flere - ikke færre elever fullfører videregående. Vi trenger en skolestruktur som er nær der elevene bor og som ikke presser de svakeste elvene til å flytte på hybel for å få skoleplass, skrive...

Posten trår til med sykkelfrimerker

Posten trår til med sykkelfrimerker

Norge har hatt mellom 200 og 300 fabrikker som har laget sykler av alle typer, fasonger og prisklasser. Nå gir Posten ut fire frimerker med noen av de mest ikoniske modellene.

Siste med #pressemeldingVis flere

Godbitene står i kø

Godbitene står i kø

Det bugner av publikumsopplevelser i kulturhuset Kimen i Stjørdal framover.

Matfestivalen vokser videre

Matfestivalen vokser videre

Norges beste lokalmatfestival? 2019 ble et nytt rekordår - aldri før har så mange besøkt og handlet så mye på Trøndersk Matfestival.

Posten trår til med sykkelfrimerker

Posten trår til med sykkelfrimerker

Norge har hatt mellom 200 og 300 fabrikker som har laget sykler av alle typer, fasonger og prisklasser. Nå gir Posten ut fire frimerker med noen av de mest ikoniske modellene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...