Nea Radio

Klar for ferie?

Slik pakker du feriebilen

Vær smart når du pakker bilen før ferieturen. Foto: Tryg Forsikring

Hundretusenvis av nordmenn vil snart starte fellesferien, og også i år tyder alt på at de fleste velger norgesferie, og mange i bil. Men 1 av 4 vet ikke hvordan man pakker bilen på en sikker måte, viser spørreundersøkelser fra Tryg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det er viktig å pakke bilen riktig når en skal på tur. Enkelt sagt skal de tyngste tingene pakkes nederst og langt frem i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over. Det hele sikres ved enten å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Dødelige prosjektiler

Det er sterke krefter som utløses dersom du må bråbremse på motorveien. En gjenstand blir 30 ganger tyngre ved en bråstopp i 50 km/t. Dermed kan en halv liter brus tilsvare 15 kilo om den kommer susende fra baksetet.

– Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen. Alt som er løst i bilen settes i bevegelse hvis en plutselig bråbremser. Det gjelder å tenke gjennom hva som da vil skje, og sikre disse tingene før en legger av gårde på motorveien. Glem heller ikke at en fullpakket bil har andre kjøreegenskaper enn en tom bil, sier han.

Antall trafikkulykker øker

Ulykkestallene fra juli i fjor viser en kraftig nedgang i antall trafikkulykker med nær 20 prosent. Nå øker antall trafikkulykker igjen, men vi er fremdeles langt unna normalen, viser tall fra Finans Norge for hele forsikringsbransjen.

– Det kommer trolig ikke til å være mange turister som legger bilferien til Norge i år heller. Til det er situasjonen rundt grenseoverganger og koronatiltak litt for lite forutsigbart ennå. Men ulykkestallene indikerer at flere kjører mer bil i år, og det vil trolig gjelde i ferietiden også. Heldigvis er de fleste ulykkene ikke alvorlige, men noen flere enn i fjor sommer tror jeg vi må regne med, så ta det med ro og kjør forsiktig, sier Brandeggen.

Slik pakker du for bilferien:

- De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet.

- Pakk myke ting øverst.

- Bruk ekstra stropper eller sikkerhetsnett til å sikre bagasjen i bagasjerommet.

- Sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ikke legg dem på hattehyllen. Ved bråstopp eller kollisjon kan små ting fyke fremover med stor kraft og resultere i alvorlig skade om noen blir truffet. Løse gjenstander legges i dørhyllen eller setelommene når de ikke er i bruk.

- Ikke pakk høyere enn baksetet.

- Har du med hund eller katt anbefales reisebur eller spesialseler.

-Bruk gitter eller nett mellom baksetet og bagasjeromsetet.

- Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket - det kan endre bilens kjøreegenskaper vesentlig.

- Sørg for at nettbrett/skjermer er montert i henhold til anvisninger på nakkestøttene.

- Ikke sett store løse ting i baksetet, sett dem på gulvet. Fest dem eventuelt med setebelte.

- Er baksetet tomt, fest setebeltene. De vil fungere som en buffer og seteryggene gir etter ved nedbremsing.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...