Nea Radio

Nea Radio

Nytt svakt økonomisk år for pensjonistene

SVAKT: En gjennomsnittlig pensjon ble økt med 41 kroner i måneden i 2019, viser nye tall fra SSB. Foto: Pensjonistforbundet

I 2019 økte pensjonene mer enn prisveksten. Dette er første gang siden 2014, men økningen er allikevel ikke noe å rope hurra for.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Statistisk sentralbyrå (SSB) har beregnet at prisene steg med 2,2 prosent i 2019, mens alderspensjon fra folketrygden og offentlig tjenestepensjon ble oppregulert med 2,4 prosent. Dermed økte pensjonistenes kjøpekraft med 0,2 prosent.

Den gjennomsnittlige utbetalingen av alderspensjon fra folketrygden var 20 500 kroner i måneden ifølge NAVs ferskeste statistikk fra september 2019. En pensjon av denne størrelsen fikk økt kjøpekraften med om lag 41 kroner i måneden sammenlignet med 2018.

Høyere lønnvekst

Anslagene på lønnsveksten for 2019 er på 3,2 prosent. Lønnsmottakere anslås en økning i kjøpekraften på 1 prosent i gjennomsnitt. Det er fem ganger så høy reell vekst som for pensjonistene målt i prosent, og enda mer i antall kroner. Gjennomsnittlig månedslønn var om lag 47 000 kroner i 2019 og med 1 prosent i realvekst gir det 470 kroner mer per måned, det vil si mer enn ti ganger mer enn for en gjennomsnittlig alderspensjon.

Minstepensjon for enslige

I tråd med Pensjonistforbundets mål om å løfte minstepensjonen for enslige ble det gitt en ekstraordinær økning på 4 000 kroner i året for enslige minstepensjonister fra september 2019. Effekten av dette gjorde at ensliges minstepensjon økte med om lag 1 prosent i 2019, det vil si samme vekst i prosent som lønnsmottakere. Pensjonistforbundets mål er imidlertid å styrke minstepensjonen ytterligere, slik at nivået overstiger fattigdomsgrensen.

Utsiktene for 2020

For et år siden anslo SSB at pensjonister skulle få en realvekst på 0,6 prosent i 2019. Fasit viser at det ble kun 0,2 prosent, altså langt lavere enn anslaget. Dette viser at anslagene for fremtiden er usikre og at det er vanskelig å forutse utviklingen et år frem i tid. Hvordan prisene svinger er spesielt uforutsigbart, og for eksempel strømprisene påvirkes mye av hvordan været blir.

SSBs ferskeste anslag for 2020 viser en lønnsvekst på 3,6 prosent, og en prisvekst på 2,1 prosent. Det vil gi 2,8 prosent vekst for alderspensjon, og en reell kjøpekraftsøkning på 0,7 prosent. Men dette er kun anslag – og fasiten får vi først om et år.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...