Nea Radio

Med bildegalleri:

Norgesserieprøven for gjeterhund

Kontroll: Thomas Rømma og Tim hadde god kontroll på sauene under sin gjeterprøve Foto: Henrik Einangshaug

Denne helgen er det klart for den årlige Norgesserieprøven i Trøndelag. Stjørdal og Meråker gjeterhundlag sto som arrangør, og deltagerne var tydelig godt fornøyd med arrangementet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.09.2020 kl 22:48

Nea Radio kommer tilbake med resultater når det er klart!

Arrangøren av årets Norgesserieprøve i Trøndelag hadde fått lånt et stort område på Egga i Meråker hvor deltagerne skulle i ilden.

- Gjeterhundprøven går ut på å hente sau ute på en viss avstand, og her i dag er vi oppe i hele 400 meters langt hent, så det er bra langt. Så skal vi treffe en port på vei hitover som har en åpning på seks meter, når de så kommer ned til her hvor vi sender ut (ved arenaen journ.anm), skal de drive rundt oss på banen. Når vi er ferdig med den øvelsen, skal vi dele fra to sauer fra de fem, og vise å ha kontroll på de. Deretter skal de samles, og inn i en liten kve, før de skal ut derfra, og man skal ta kontroll på en sau, sa leder i Nord-Trøndelag sau og geit, Oddbjørn Kaasa, om hvordan konkurransen foregår.

Kaasa har selv blitt Norgesmester i gjeterhund, og stiller både lørdag og søndag opp med sine to hunder April og Oliver i Norgesserieprøven i hjembygda Meråker. April var først ut i lørdagens konkurranse, og Kaasa innrømmer at det ikke gikk helt etter planen.

- Den første runden min er jeg ikke noe særlig fornøyd med. April bomma litt på utgang, så det gikk litt tid før jeg fikk henne rundt sauen, sa Kaasa til Nea Radio.

Mange hunder i aksjon

I alt 47 hunder skal i aksjon både lørdag og søndag. En rekke deltagere stiller disse dagene med både to og tre hunder i aksjon under lørdagens prøve i Meråker. Landfald har de siste årene hevdet seg høyt i gjeterhund konkurranser, og var i 2017 deltager under gjeterhund VM i Nederland. I VM for tre år siden endte det med en 17.plass individuelt, samt en bronsemedalje i lagkonkurransen for Landfald.

I likhet med flere, hadde også Landfald tre hunder som skulle ut i aksjon. Første hund i aksjon var King. De to samarbeidet godt, og tok over ledelsen så langt ut i konkurransen med 102 poeng, og med det første deltager så langt i konkurransen over 100 poeng.

- Det var bra innsats det. Det hadde gått an å gjort det enda bedre også selvsagt, og har planer om å slå summen med en av de andre hundene, sa Petter Landfald.

Mål om landslaget

Landfald ble for ikke lang tid siden gårdbruker etter å ha kjøpt gård i Vuku, og satser nå stort på sau. Med mye sau i fjellet, får Landfald og hundene virkelig lagt ned treningen som kreves for å gjøre det godt i konkurranser.

- Det blir mye jobb med de, nesten hver dag med hundene. Så prøver å få til finpussen om sommeren med å stå å trene og terpe på litt forskjellige ting. Er mye i fjellet om sommeren for å se om sauene, og da bruker jeg de mye, og slik at de lærer seg å håndtere mye forskjellig type sau.

Selv om årets planlagte Europamesterskap i Sveits ble avlyst grunnet Covid-19, satser Landfald stort, og håper å komme inn på landslaget etter NM som arrangeres 15-18.oktober på Bryne i år.

- Er 35 hunder som kvalifiserer seg til Norgesseriefinalen, så da er det viktig å få til gode løp før det for har planer om å komme dit med de to hundene som ligger godt an foreløpig. Landslaget neste år som er målet, så da må det gå bra på både NM og Norgescupen, sa Landfald avslutningsvis.

Hør hele intervjuene med Oddbjørn Kaasa og Petter Landfald under bildegalleriet nedenfor


Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...