Nea Radio

Tøvær i vente:

Nå kommer frostskadene

Dyrt: Dersom vannrørene fryser kan det bli en kostbar affære! Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring

Store deler av landet er inne i en intens kuldeperiode, men nå kommer varmegradene tilbake, og dermed også frostskader.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Regningen etter frostskader kommer ofte som et sjokk på mange, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

De ti siste årene har forsikringsbransjen utbetalt godt over 3,5 milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost, viser tall fra Finans Norge.

– Mange frostskader skjer når mildværet kommer tilbake etter en kuldeperiode, gjerne i tilknytting til uisolerte vannrør i boliger som ikke er tilstrekkelig oppvarmet. Frost får rørene til å sprekke, og når disse tiner strømmer vann ut på gulv. Blir ikke dette oppdaget tidlig nok blir skadene omfattende. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

I fjor registrerte forsikringsbransjen godt over 60.000 vann- og frostskader i private hus, leiligheter og hytter.

Saken fortsetter under faktaboksen:

Slik unngår du frostskader:

Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.

Tøm og steng vannet i utendørskranen og koble fra hageslangen for vinteren.

Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.

Har du rør i krypkjeller eller på kaldloft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.

Steng hovedkranen, åpne f.eks. kjøkkenkranen og tøm rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.

Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).

Har du varmeovn på i ubebodd hytte, så husk at strømbrudd vil medføre fare for frost.

Slik tiner du frosne rør

Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen - gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.

Varm opp rommet.

Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.

Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.

Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

Frykter frostskader på hytter

Minusgradene har også inntatt høyfjellet, og mange hytteeiere risikerer å møte en frostskadet hytte neste gang de tar turen.

– Vi opplever at stadig flere får vann- og frostskader på hytta. De tre siste årene har vi registrert en markant økning på over 60 prosent økning i erstatninger som følge av frostskader på hytter. Slike skader blir stadig dyrere å utbedre. I de verste tilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt, og for mange hytteeiere blir slike minusgrader svært kostbare, sier han.

Sårbare for strømbrudd

Mange av frostskadene skyldes også at man ikke har stengt av vannet før man forlot en hytte eller bolig.

– Det er ikke bare eldre hytter som rammes, men også moderne hytter. Noen er gjerne utstyrt med muligheter for å fjernstyre varmeovner, men slike systemer er sårbare ved strømbrudd. En liten vannlekkasje kan utvikle seg til en omfattende og dyr vann- og frostskade hvis det ikke blir tatt hånd om raskt nok, sier Brandeggen.

Det stilles i dag krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader, og slurver man med dette risikerer man avkortning i erstatningsoppgjør. For hytteeiere er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd. I fjor ble det registrert vel 5000 vannskader bare på hytter her i landet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...