Nea Radio

Hvem betaler når hunden biter?

BIKKJESLAGSMÅL: Veterinærregningen kan fort bli høy når én hund skader en annen. Foto: Colourbox

Når én hund biter en annen, krangler gjerne eierne om hvem som skal betale veterinæren.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Man skulle tro at eieren til hunden som angriper er forpliktet til å betale den fornærmede for tort og svie, men så enkelt er det ikke, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg ved Dyresykehuset AniCura Oslo.

Ukentlig får AniCura-klinikkene inn hunder som må sys etter slagsmål.

– Eierne er fortvilet over at hunden deres er skadet og må opereres. Når kjæledeggen er lappet sammen, og eieren får regningen som fort kommer på noen tusenlapper, blir mange frustrerte og sinte, sier Rygg.

De fleste hundeeiere har en dyreforsikring, men når skadene skyldes angrep av en annen hund, mener mange det er feil at de må ta regningen.

– Som regel er det snakk om kutt og flenger som må sys, men det kan også være mer alvorlig. Ved et voldsomt angrep kan det gå hull i brystveggen slik at lungen punkterer, eller det kan bli skader på muskulatur og sener. Øyeskader forekommer også. I de verste tilfellene overlever ikke dyret, sier hun, særlig om hunden som angriper er større enn hunden som blir angrepet.

Vanskelig tvist

Advokat Ella V. Brenden i Advokatfirmaet Seland Orwall DA, jobber blant annet med erstatningsrett.

Ifølge Brenden må personen som bringer hunden til veterinæren legge ut for regningen, men eieren kan ha rett på erstatning.

– Et eventuelt erstatningskrav avhenger av flere momenter. Sentralt er om hundeeieren har vært så aktsom som det kunne forventes ut ifra situasjonen og kjennskap til egen hund, sier Brenden.

Hvis hunden har bitt tidligere, er det en god indikasjon på at det kan skje igjen. Eieren bør da være ekstra påpasselig i møte med fremmede hunder. Har hundeier ikke gjort nok for å forhindre situasjonen, kan hundeeieren måtte betale for veterinær.

– Dersom eieren til den «angripende» hunden ikke aksepterer å dekke kostnader til veterinær, kan man starte en rettslig prosess. Man kan også anmelde saken til politiet. Politiet kan starte en sak mot hundeeieren, eller beslutte at hunden skal avlives dersom dette ikke fremstår som uforholdsmessig, sier Brenden.

I tilfeller der hunden angriper og skader en person, eller gjør andre ødeleggelser, er ansvaret for å betale erstatning uavhengig av skyld. En hundeier vil derfor kunne bli erstatningspliktig, selv om eieren har forsøkt å forhindre skaden.

Aggressive hunder

Tidligere var det en vanlig oppfatning at aggressive hunder ønsket å dominere over andre hunder. Ifølge hundeadferdsterapeut Gro Marit Sørlie stemmer ikke dette.

– I dag vet vi at det som regel er frykt som gjør at en hund angriper en annen. Det skyldes kanskje at den har fått en dårlig erfaring med en annen hund da den var valp. Så reagerer den som voksen med redsel og aggressivitet når den møter andre hunder, sier Sørlie.

Hunden lærer seg at angrep er beste forsvar

– Det er også noe som kalles rovdyradferd. Det vil si at en hund nærmest jakter på en annen, som for å nedlegge et bytte. Heldigvis er dette ikke så vanlig, og det er bare noen få raser som kan ha dette i seg, sier hun.

Sørlie anbefaler hundeeiere å venne valpen til sosialt samvær med trygge hunder slik at den kan få gode erfaringer og lære seg å kommunisere med andre firbente.

– Har man en hund som ikke er til å stole på, som har vist aggressiv adferd enten ovenfor andre hunder eller mennesker, må den alltid holdes i bånd, sier hun.

(Kristin Cock, Newswire)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...