ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Skredet i Valsøyfjorden:

Her er ekspertene som skal se nærmere på hendelsen

Kjell Inge Davik er utbyggingsdilektør i Statens vegvesen. Søndag ettermiddag var han på befaring på rasstedet ved Valsøyfjorden. Foto: Odd Arne Halaas

Statens Vegvesen setter ned en ekstern ekspertgruppe, som skal se nærmere på hva som skjedde da det gikk et ras i Valsøyfjorden fredag kveld.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2022 kl 19:44

ANNONSE
Annonse

Statens vegvesen ønsker å se nærmere på hva som skjedde da det gikk et jordskred ved Valsøyfjorden i Heim kommune fredag kveld.

Veiarbeid sannsynlig årsak

Skredet tok med seg et hus og 85 år gamle Bjørg Hendset, som bodde i huset, omkom. Fem personer som var på besøk o enten i eller rundt huset da raset gikk, ble sendt til St. Olavshospital. Deriblant en to år gammel jente, som var den siste som ble hentet ut i live.

• Reddet ut 2 år gammel jente

Lørdag kveld bekreftet Statens vegvesen at de er rimelig sikre på at det er en sammenheng mellom byggingen av ny E39 i området og jordskredet. Arbeidet med den nye veien foregår rett over huset som ble tatt.

Her er huset som ble smadret av jordmassene fredag kveld. En 85 år gammel kvinne omkom i raset. Foto: Odd Arne Halaas

- Vi har gjort en del vurderinger av det som har skjedd internt hos oss. Og nå setter vi ned en ekstern granskingsgruppe for å få en ordentlig analyse og gjennomgang av hele hendelsen, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen

• Har satt krisestab

Skal granske hendelsen

Søndag ettermiddag var han på befaring ved Valsøyfjorden. Her møtte han ansatte som jobber med den nye E39, entreprenøren og media, og Davik kom med ny informasjon om den eksterne ekspertgruppen som skal se nærmere på årsakene til skredet.

– Først og fremst går våre tanker til de som er direkte rammet av skredet, og som har mistet noen. Nå er det viktig å få frem alle fakta om hvorfor skredet ble utløst, og hva som ble gjort frem mot hendelsen. Derfor setter vi ned denne gruppen, sier Davik.

Raset er om lag 200 meter og går over E39 og videre ned til sjøen. Det foregår arbeid med ny E39 like over der raset gikk. Foto: Odd Arne Halaas

Den eksterne ekspertgruppen består av uavhengige fagfolk med geoteknisk spisskompetanse og annen relevant fagkunnskap:

  • Lars Andresen, NGI (leder)
  • Anders Beitnes
  • Johan Arnt Vatnan
  • Arnstein Watn
  • Representant fra NVE, Region midt.

Ekspertgruppen vil definere sitt mandat i overenstemmelse med oppdraget fra Statens vegvesen.

Har bistått politiet

Statens vegvesen har gjennom helgen bistått politiet i deres etterforskning av hendelsen, bidratt med geoteknisk kompetanse og håndtert omdirigering av trafikken. E39 forbi rasstedet ble åpnet for trafikk igjen kl. 12.00 søndag.

Raset gikk rett etter kl. 19.00 fredag kveld, og hadde en lengde på om lag 200 meter før det gikk over dagens E39 og endte i fjæra.

• Takker nødetatene for innsatsen

Veien er åpen igjen

E39 forbi rasområdet har vært stengt siden fredag kveld, men er nå åpen igjen.

- Veibyggingen i området har stoppet inntil vi vet mer. Her må vi være trygge før vi kan gå videre, så det får ta den tida det trenger, sier Davik.

En geotekniker fra Statens vegvesen har vært på stedet og gjort analyser i løpet av helga, og den jobben vedkommende har gjort inngår i det ekspertgruppa skal jobbe videre med.

- Det har vært flere hendelser i det siste som brukollapsen i Tretten, og nå sist dette raset ved Valsøyfjorden, er det forberedelsene som ikke er gode nok?

- Det har jeg ingen grunn til å svare verken ja eller nei på. Vi gjør de beste forberedelsene vi kan. Vi lever i et land med endringer i klima og en del andre ting, og det kan skje uforutsette ting - det skjer heldigvis ikke så veldig ofte. Men når det skjer, må vi ta ordentlig tak i det, sier Davik.

Se video fra rasstedet:

Nøkkelord

ANNONSE