Nea Radio

Ny undersøkelse:

Halvparten av oss unngår å gå på do fordi vi skammer oss over vond lukt

Foto: Geberit

En ny undersøkelse viser at det fremdeles er tabu å gjøre nummer to. Til tross for at vi alle har samme behov, velger over halvparten av oss å la være å gå på do i enkelt situasjoner fordi vi synes det er pinlig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det kommer frem i en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av baderomsprodusenten Geberit. Hele 55 prosent sier dette. Restauranter og kafeer er stedene hvor flest nordmenn unngår å gjøre sitt fornødende på grunn av skam (28 prosent), etterfulgt av kjøpesentre og andre offentlige steder (27 prosent). Hver fjerde (25 prosent) går heller ikke på do hos venner eller familie fordi det er pinlig.

Ifølge undersøkelsen er det like mange menn som kvinner som kvier seg for å gjøre nummer to på toalett utenfor hjemmet. Dersom man faktisk går på do, svarer hele 30 prosent at de har dårlig samvittighet for å etterlate seg et illeluktende toalett til neste person.

– Dessverre er det fremdeles tabu å gå på do, selv om det jo er like naturlig som å spise, drikke og sove. Det er faktisk et problem som vi må ta seriøst. Vi vet fra mage- og tarmspesialister at det å holde seg lenge kan gi ubehagelige konsekvenser og i verste fall kronisk forstoppelse, sier Odd Skriden, Produktsjef teknisk i Geberit Norge.

Toalettbesøk trenger ikke være pinlig

Ifølge undersøkelsen forsøker mange av oss å dekke over lukten fra et toalettbesøk, enten ved å åpne et vindu og lufte ut (23 prosent) eller ved å kamuflere lukten ved å bruke luftfriskner eller lignende (22 prosent).

– Det mange ikke har fått med seg, er at det finnes løsninger til toalettet som fjerner vond lukt. Luktavsug i toaletter har vært på markedet i 12 år allerede, men det er først de siste årene at flere og flere faktisk har begynt å gå til anskaffelse av det – enten i form av helt nytt toalett eller ved å få installert funksjonen i eksisterende sisterne, forteller Skriden.

Spesielt for kvinner kan dette komme som en gladnyhet. I undersøkelsen er det nemlig bare 21 prosent av kvinner som svarer at de ikke bryr seg om at de etterlater vond lukt etter et toalettbesøk. Blant menn svarer 34 prosent det samme.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...