Nea Radio

Gradvis gap opp

De offentlige tannklinikkene åpner gradvis. Foto: Trøndelag fylkeskommune

De offentlige tannklinikkene åpner nå delvis for å ta imot pasienter igjen etter at helsedirektoratet kom med nye anbefalinger for tannhelsetjeneste.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tannklinikkene i Trøndelag har nå en gradvis opptrapping av aktiviteten samtidig med at de skal opprettholde tilbudet om akuttbehandling til personer som det er mistanke om at har eller kan ha Covid-19-sykdom.

- Det betyr ikke normal drift på klinikkene, men mer behandling enn de siste ukene.

Må prioritere

Tannhelsetjenesten må prioritere

• Smerter, åpenbart alvorlige tilstander som traumer og akutte infeksjoner
• Tilstander der det foreligger infeksjonsrisiko
• Løse kroner/broer/fyllinger
• Store hull i tennene og andre tilstander som kan bli smertefulle eller infisert uten behandling
• Utlevering av proteser som er laget ferdig
• Kontroll og justering av tannreguleringer og annet under kjeveortopedi
• Tannbehandling i narkose til pasienter som ikke mestrer vanlig tannbehandling
• Annen utsatt behandling som er nødvendig for å redusere skader

Det vil dessverre fortsatt bli en stund til tannklinikkene kan prioritere vanlige undersøkelser, kontroller, behandling av ufarlige tilstander som for eksempel små hull eller veldig tidkrevende behandlinger.

Må ha avtale

Alle offentlige klinikker in Trøndelag er åpne, men du slipper ikke inn på klinikken uten forhåndsavtale. Grunnen er at alle pasienter og eventuelle ledsagere skal bli undersøkt for eventuelle luftveisinfeksjoner per telefon på forhånd. Pasienter med behov for ledsager får ha med seg noen, men ikke mer enn en person.

Mistenkt, sannsynlig eller bekreftet smittede pasienter

Hvis det er mistanke om, sannsynlighet for eller bekreftet Covid-19-smitte kan du likevel få behandling. Først må du ringe din lokale tannklinikk. Per telefon finner de ut om du må inn til behandling eller om det er en annen løsning, for eksempel med medikamenter. Skulle du ha behov for behandling kommer du til å bli henvist til en klinikk som er utrustet for å gi behandling til syke/antatt syke personer.

Tannlegevakt

I forbindelse med utbruddet av koronaviruset er tannlegevaktas telefontid også utvidet. Telefonen er åpen fra 15.30 – 22.00 på hverdager. Ring 800 41 101 for å få svar på helsespørsmål knytta til tannhelse.

I helger og høytider er tannlegevakta åpen fra 10 - 15, heter det i ei pressemelding fra Trøndelag fylkeskommune.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...