Annonse
Nea Radio

Trøndelag:

Går mot stort kraftunderskudd

Til tross for store vindkraftparker i Trøndelag går vi mot et gedigent kraftunderskudd de neste årene. Foto: Arkiv/privat.

Tall fra Statnett viser at Trøndelag går mot et gigantisk kraftunderskudd frem mot 2030. I løpet av de neste årene vil ny industri potensielt tredoble forbruket.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

– Statnett og de regionale nettselskapene har mottatt søknader om nytt forbruk på omtrent 5000 MW, en tredobling av dagens forbruk i regionen. I samme periode er det kommet søknader om å få tilknytte 300 MW ny produksjon, sier konserndirektør Elisabeth Vardheim i Statnett om energisituasjonen i Trøndelag på sikt.

Ny industri som blant annet den planlagte gedigne batterifabrikken i Orkland kommune vil være med på å skape dette kraftunderskuddet i Trøndelag. Den mest sannsynlige følgen av et stort kraftunderskudd og mye import er høyere strømpriser. Vi så litt av dette i Trøndelag før jul med priser opp mot syv kroner per kilowatt-time.

Midt-Norge har i dag et effekt- og energiunderskudd og er avhengig av import fra omkringliggende områder, spesielt på vinteren når forbruket et høyt.

– Fordi Midt-Norge er avhengig av import for å dekke behovet av energi vil en forbruksøkning uten at det følges opp med ny kraftproduksjon medføre at energiunderskuddet øker, påpeker Vardheim.

Statnett er tydelig på at et kraftunderskudd vil føre til høyere strømpriser.

– Et vedvarende nasjonalt energiunderskudd vil over tid medføre økt pris i samtlige prisområder, sier de etter å ha gjennomført en markedsanalyse som konkluderer med at vi kommer til å mangle strøm i hele landet i 2027.

En varslet krise

Ask Ibsen Lindal tidligere energipolitisk talsmann for MDG nå energikonsulent i Bryte Batteries sier at dette er en varslet krise.

Ask Ibsen Lindal sier at kraftunderskuddet i Trøndelag er en varslet krise. Foto: MDG.


– Det er vel påpekt i ganske mange år allerede at, ikke bare i Trøndelag men at i hele Norge, går vi mot et reelt energiunderskudd. Fordi forbruket vår øker og at det ikke følges opp med økt produksjonskapasitet, sier Lindal til Nea Radio.

Han er usikker på hva som blir løsningen, men mener at både energieffektivitet og vindkraft kan bidra til å bremse skadevirkningene av energinderskuddet.

– De mest lavthengende fruktene og det som er enklest å få til på kort tid, i stor nok skala som gjør monn, det er å etablere flere vindkraftparker på land i Norge. Og det er jo omstridt, sier Lindal.

På litt lengre sikt er også en mulig løsning å hente inn havvind fra Nordsjøen, mener han.

– Uansett må vi skape større fleksibilitet i strømnettet. Slik at vi varmer opp ting på tidspunkt med overproduksjon av strøm, og at vi flytter litt på hvordan vi bruker strømmen, sier Lindal som i dag er energikonsulent i Bryte Batteries.

Hør intervjuet med Lindal her:

Nøkkelord