Nea Radio

Fylkesmannen ber kommunene sette fart på klimaarbeidet

Fylkesmann Frank Jensen

Fylkesmann Frank Jenssen ber kommunene løfte klimaarbeidet opp på dagsorden. De trønderske kommunene står sentralt i arbeidet med å redusere klimautslipp, og i arbeidet med å tilpasse lokalsamfunnet til et klima som er i endring.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I et brev til samtlige trønderske kommuner, kommer Fylkesmann Frank Jenssen med en klar oppfordring der han ber om at kommunene setter fart på klimaarbeidet.

- Fram til i dag har det ofte vært ildsjeler i administrasjonen, politikken eller blant innbyggerne som har drevet klimaarbeidet i kommunene framover. Ildsjelenes innsats er viktig, men ikke nok. Politikere og kommunedirektør/rådmenn må ta føringen fremover, sier fylkesmann Frank Jenssen.

Han oppfordrer også kommunene til å forberede seg godt på klimaendringer som allerede er her, og de vi vet kommer. Han understreker også at kommunene har en sentral rolle i å kutte utslipp av klimagasser.

Endringer i det trønderske klimaet

Vi i Trøndelag er allerede inne i klimaendringerne. Gjennomsnittstemperaturen i Trøndelag har steget med over 1,0 grader og det har resultert i at vekstsesongen er blitt omtrent tre uker lengre siden 1960. I samme tidsrom har det blitt våtere, og tørkeperiodene har blitt mer markerte i fylket. Havstigningen har tatt igjen landhevingen i Trøndelag etter siste istid, det betyr at havstigningen vil påvirke oss mer i årene som kommer.

Nøkkelrolle i klimaarbeidet

Kommunene har en viktig rolle i klimaarbeidet. De skal være med og kutte utslipp, forebygge skader lokalt av klimaendringer, og bygge klimarobuste samfunn.

- Dette mener vi kommunene gjør best gjennom å etablere tverrsektoriell eller tverretatlig organisering av klimaarbeidet, sier fylkesmannen. - Et framoverlent klimaarbeid gjør at kommunene står bedre rustet til å møte endringer som kommer, som følge av endret vær, og samfunnets behov for klimavennlige løsninger, sier Jenssen.

Norge har forpliktet seg gjennom ulike avtaler på at klimautslippene skal ned, blant annet klimaavtalen i Paris i 2015. Kommunene står med begge beina godt plantet i utfordringene, nå handler det om at de tar grep og er ansvaret sitt bevisst for å tilpasse kommune og lokalsamfunn til et klima i endring.

Store utfordringer – flere løsninger

Til tross for store utfordringene, finnes det flere muligheter for å integrere klimaarbeidet i kommunenes arbeids- og styringsprosesser. Gjennom planarbeid og i rollen som samfunnsutvikler kan kommunen påvirke til kutt i utslippene til innbyggere og lokalt næringsliv. Behovet for omstilling påvirker nasjonal og internasjonal politikk og økonomi, og kan gi rask teknologisk utvikling. Da kan et godt klima- og omstillingsarbeid gjøre det lettere å beholde og skape nye arbeidsplasser, der flere klimavennlige varer og tjenester etterspørres.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...