Nea Radio

Flere blir lurt av piratkopier ved netthandel

Et illegalt underjordisk laboratorium produserte piratkopierte piller for det norske markedet. Foto: Europol

En landsomfattende undersøkelse fra Tolletaten og Patentstyret viser at 43 % av oss er usikre på om varen vi kjøper er ekte eller falsk. 22 % har mottatt eller mistenker å ha mottatt en kopivare.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Internett som handelskanal viser en tredobling av de som har blitt lurt, sammenlignet med tall for alle kjøpskanaler. Samtidig viser undersøkelsen klare holdningsendringer til kjøp av piratkopier.

Det er innen kategoriene klær, sko, elektronikk og solbriller at omfanget av piratkopier er størst. . Piratkopier har imidlertid spredd seg til vareslag som: husholdningsartikler, mat- og drikkevarer, sportsutstyr, sprøytemidler, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler. Netthandlere forteller også om piratkopierte båtkalesjer, musikkinstrumenter og verktøy.

Farlige produkter

«Undersøkelsen viser at piratkopiering berører svært mange», sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret. Hun påpeker at disse varene utgjør en helse- og sikkerhetsrisiko fordi det er umulig å vite hva produktet inneholder. Slår man sammen tallene for varer som kan utgjøre en helse- og sikkerhetsmessig risiko blir dette den største kategorien for norske netthandlere. Til sammen utgjør potensielt farlige produkter 42 % av piratkopiene folk kjøper på nett.

Ankommer i små pakker

Tolletaten beskytter privatpersoner og samfunnet mot ulovlige og farlige varer. Dette gjelder også piratvarer. «Det er ikke likegyldig hva solkremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til barn er laget av, eller om elektriske produkter følger sikkerhetsstandarder», sier avdelingsdirektør Anna Kirkeluten i Tolletaten. Hun legger til at det er gledelig å se av undersøkelsen at flertallet av nordmenn har en stor grad av bevissthet rundt knytningen mellom piratvarer og organisert, alvorlig kriminalitet.

Holdninger til piratkopiering i endring

Undersøkelsen viser at 20 % av de spurte har en dels aksepterende holdning til piratkopier. Likevel ser holdningene ut til å være i endring, hvis man sammenligner tall fra en lignende undersøkelse i 2018. På spørsmål om de viktigste grunnene til å unngå piratkopier, peker nå flere på utnyttelse av sårbar arbeidskraft enn på dårlig kvalitet på produktene. Undersøkelsen viser også at miljøtrusselen rundt falske varer er viktig for mange. 17 % av de spurte er bekymret for at falske varer ikke oppfyller gjeldende miljøkrav. «Dette er interessante tendenser fordi vi vet at aksept for piratkopier er noe av det som gjør denne handelen mulig», sier Patentstyrets Hedvig Bengston.

Europols trusselrapport

Også internasjonale undersøkelser, trender og rapporter viser at piratvarer kjøpt på nettet er et stort samfunnsproblem. Eksempelvis utpeker Europols i sin nye trusselrapport 2022 – 2026 piratkopiering som prioritert område, på linje med annen organisert kriminalitet som narkotika, menneskehandel og våpenhandel.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...