Nea Radio

Ferie fra kildesorteringa?

UTFORDRING. Sommersesongens nesten 15 millioner overnattinger er bra for norsk reiseliv, men setter både miljøet og renovasjonsbransjen på prøve. Foto: Fartein Rudjord

Mens de fleste er flinke til å kildesortere avfallet sitt hjemme på kjøkkenet, blir det gjerne annerledes når vi reiser bort. Med noen enkle grep gjør du norgesferien mer miljøvennlig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I sommermånedene i fjor registrerte Statistisk sentralbyrå nesten 15 millioner overnattinger ved norske hoteller, hyttegrender, campingplasser og lignende steder. Det er bra for reiselivet, men en utfordring for avfalls- og renovasjonsbransjen – og for de som gjerne vil kildesortere avfallet sitt.

To kommuner, 145 tonn kildesortert avfall

I Lillesand og Birkenes kan folketallet dobles og i noen tilfeller tredobles i sommermånedene. Derfor har det interkommunale renovasjonsselskapet LIBIR satt opp 64 returpunkter der hytteturister kan kildesortere glass, metall, papp og papir. I fjor tok selskapet imot 52 tonn kildesortert avfall og 260 tonn restavfall fra hytter i de to kommunene.

– I tillegg samlet vi inn 26 tonn papp og papir, 14 tonn glass og metall og 14 tonn plast i våre tre miljøstasjoner – samt 39 tonn glass og metall fra kontainere. Her er det naturligvis en del lokale brukere, men alle våre ferierende er hjertelig velkommen til å kildesortere hos oss, sier Johan Jørgen Fossli, daglig leder for LIBIR.

Hytteeiere må gjøre en innsats

Forebygging og opprydding av herreløst avfall er utgangspunktet til det femårige regionale samarbeidsprosjektet Clean Up Lofoten. Leder Monica Kleffelgård Hartviksen understreker at kildesortering krever at eierne av fritidsboliger gjør en innsats, særlig ved utleie.

– Informasjon er nøkkelen her. Ved utleie har eier et ansvar for å legge til rette og informere om avfallshåndtering. På nettsiden las-lofoten.no ligger det en oversikt over hvor miljøstasjonene ligger og hva som kan sorteres. Her selges det også sekker for sortering av emballasjeplast fra husholdning, sier Hartviksen.

# Vil ha mer kildesortering langs veien

Det er registrert i overkant av 50.000 bobiler i Norge, og i tillegg krysser tusenvis av utenlandske bobiler grensen hver sommer. Heidi Agerup i Norsk Bobilforening, etterlyser flere muligheter for kildesortering for bobilferierende og andre som reiser langs veien.

– På de fleste raste- og campingplasser er det bare én container til alle typer avfall. Andre steder står det små dunker som fylles opp raskt. Da er det dessverre mange som setter posene ved siden av, noe som fører til at fugler og andre dyr sprer avfallet ut i naturen, sier Agerup, som selv nettopp har kommet tilbake fra en ferietur i bobilen.

– Jeg tror nok bobilturister flest ønsker å kildesortere, men det må tilrettelegges for det – og ikke minst informeres om det. Det må settes opp skilt, kanskje på flere språk, som forteller hvor det er muligheter for kildesortering, legger hun til.

# Lag egne miljøstasjoner

I en undersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt Norge tidligere i år ble 700 nordmenn spurt hvordan de håndterer avfall på hytta eller landstedet. Mer enn én av tre innrømmer at de kaster alt i samme pose, uten å gjøre noe forsøk på å kildesortere avfallet først. Nesten halvparten av respondentene oppgir at de kildesorterer alt eller deler av avfallet sitt og leverer det i den lokale avfallsordningen. Én av fem tar med deler av avfallet sitt hjem og kildesorterer det der.

Dersom man ikke har tilgang til et godt kildesorteringssystem der man ferierer, anbefaler Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, å lage et improvisatorisk kildesorteringssystem på hytta, i båten eller bobilen.

– Det holder fint med en pose eller eske for hver avfallstype, slik at alle kan kildesortere avfallet fortløpende. Slik spares tid og det blir ryddig og fint, og det blir enklere å ta med seg avfallet hjem eller til nærmeste miljøstasjon, sier Røine.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...