Annonse
Nea Radio

Stor nasjonal kåring:

Fem trønderske produkter kan vinne prestisjetung pris

Jentene på tunet Multefløyel med tindved Foto: Jentene på tunet

Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge skal snart kåre årets måltid. 250 produkter har deltatt i Det Norske Måltid, nå er finalistene klare. Av 39 deltagere er 5 fra Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 04.10.2022 kl 11:11

Annonse

Trondheim og Trøndelag har fått status som European Region of Gastronomy 2022. Dette skjer på bakgrunn av mange års innsats fra både offentlige og private aktører for å bygge en sterk matregion. Statusen tildeles gjennom organisasjonen "Institiute for Gastronomy, Culture, Art and Tourism", også kalt IGCAT.

Kåringen Det norske måltid anses som så viktig at det støttes fra regjeringen som ett av tre nasjonale omdømmetiltak.

På bakgrunn av dette ble årets delfinaler i Det norske måltid gjennomført i Trondheim
I to smakfulle dager i september jobbet de fagtunge juryene seg gjennom produktene og vurderte seg frem til topp tre i totalt 13 kategorier. Resultatene er nå klare og i februar vil den store prisutdelingen kåre årets vinnere.

Kilnes Gård fra Hegra med «Yoghurt naturell» som er finalist i årets meieriprodukt. Foto: Kristin Austigard

De fem produktene fra Trøndelag er:
- Hitra Gårdsmat fra Hitra med «Ungkaren» som er finalist i årets ost.
- Jentene på tunet fra Selbu med «Multefløyel med tindved» som er finalist i årets søtsak.
- Kilnes Gård fra Hegra med «Yoghurt naturell» som er finalist i årets meieriprodukt.
- Garnviks Røkeri fra Frøya har to produkter med. De har med «Røktlaks naturell» og Mildrøkt Aquevittlaks i klassen årets sjømat foredlet.

Garnviks Røkeri har to produkter med i kåringen det norske måltid. De har med «Røktlaks naturell» og Mildrøkt Aquevittlaks i klassen årets sjømat foredlet. Foto: Garnviks røkeri

Det er gledelig å se kvalitetsutviklingen som har vært i norsk mat- og drikkeproduksjon de siste 15 årene. Trøndelag, Viken og Rogaland har alltid vært, og fortsetter utviklingen som, solide matregioner i Norge, og dette gjenspeiles i årets finalister. Men det viktigste er ikke hvilke områder i Norge som hevder seg. Det viktigste er at norsk mat og drikke løftes frem, uavhengig av hvor det produseres. Sammen bygger vi stoltheten rundt norsk mat og drikke som de dyktige produsentene fortjener, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

Finalistene i årets

Finalister Årets drikk

Musserende eplemost, Buhagen, Rogaland

Eplemost Aroma, Fiskum fruktpresseri, Viken

Skog 03, Villbrygg, Oslo

Finalister Årets ost

ValdresOst Bufar lagret 18 mnd, Valdresmeieriet, Innlandet

Ungkaren, Hitra Gårdsmat, Trøndelag

Rørosblå, Eggen Gardsysteri, Innlandet

Finalister Årets grønne

Shiitake, Topp Sopp, Rogaland

Rød perletomat, Vårsol Gartneri, Rogaland

Donko Shiitake Økologisk, Soppkompaniet, Viken

Finalister Årets sjømat ‍

Carre av villkveite, Annis Oslobukta, Oslo
Glassvarfilet benfri med skinn, Reinhartsen, Agder
Levende kråkeboller fra Finnøy, Domstein Sjømat avd Stavanger, Urchinomics, Rogaland

Finalister Årets kjøtt

Tørrmodnet Entrecôte, Annis Oslobukta, Oslo

Tomahawk, Fjordfegarden, Rogaland

Tørrmodna T-bone, Nyyyt, Rogaland

Finalister Årets søtsak

Multefløyel med tindved, Jentene på Tunet, Trøndelag
Krokan, Bamsrudlåven, Viken

Sjokoladeplate med pasjonskaramell, Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland

Finalister Årets meieriprodukt

Yoghurt naturell, Kilnes Gard, Trøndelag

YMIR yoghurt med tyttebær og byggryn, Holt Gård, Vestfold og Telemark

Jerseymelk, Jerseymeieriet, Rogaland

‍FinalisterÅrets bakst

Iskjeks Vaffelkjeks, Lamella, Møre og Romsdal
Rugbrød, Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland
Gårdsbakeriets groviser, Bakke Gård, Viken

Finalister Årets øl

JÆRPILT Gulrotkake Surøl, RYGR Brygghùs, Rogaland
Sumava, Haandbryggeriet, Viken

Perler for svin IPA, Lervig, Rogaland

Finalister Årets sjømat foredlet

Røktlaks naturell, Garnviks Røkeri, Trøndelag
Kongekraft, MS Donna, Viken

Mildrøkt Aquevittlaks, Garnviks Røkeri, Trøndelag

Finalister Årets kjøtt foredlet

Coppa di Prima, A.Idsøe, Rogaland

Guanciale - Jens Eide, Agder

Dexter Bacone, Reime Dexter, Rogaland

Finalister Årets grønne foredlet

Plommegelè, Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark
Bringebæreddik, Lokalmat Vestfold, Vestfold og Telemark
Pizzasaus type mild, ASK Spekehus, Viken

Finalister Årets sider

Stora Marit, Hardangerbonden, Vestland

Anno, Kvestad Sideri, Vestland

Brist, Eiane Gard, Rogaland

Nøkkelord