Annonse
Nea Radio

Vil også gjelde Norge

EU med nytt vedtak om lading av elbil

Elbiler får nå enklere lading Foto: Odd Arne Halaas

I oktober vedtar EU at du nå slipper å forholde deg til mer enn en app.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.09.2022 kl 12:05

Annonse
Annonse

- Dette er et stort gjennomslag for mer forbrukervennlig lading. Norge bør nå gå foran på åpen hurtiglading og innføre dette allerede fra neste år, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Vanligvis har elbilister måtte forholde seg til 10-15 forskjellige apper. I oktober vedtar EU at du skal kunne bruke din ene favorittapp til alle hurtigladestasjoner i hele Norge og EU.

EU-vedtaket kommer til å kreve at ladeoperatørene åpner for såkalt "e-roaming", noe som i praksis betyr at du kan bruke favorittappen din for å betale for lading på alle hurtigladeplasser for elbil.

- Norge er et ledende land for elbiler i Europa, og vi er et av de landene som er teknologisk lengst framme. Derfor bør Norge gå foran på e-roaming. Regjeringen bør kreve e-roaming fra ladeoperatørene allerede i 2023, sier Braadland til NTB.

Fakta om e-roaming:

E-roaming betyr at du selv kan velge hvilken app du bruker til å starte, stoppe og betale for lading på alle hurtigladestasjoner i hele Europa.

Dette skal etter planen vedtas i EUs Transportkomite 3. oktober, og av EU-parlamentet 19. oktober.

I teksten som skal til behandling i EU star det blant annet: “operators of recharging points shall (…) ensure that e-roaming is available, at each publicly accessible recharging point that they operate”. EU sier at kravene formelt skal gjelde fra 2027.

Roaming er et viktig skritt på veien til «plug and charge», hvor elbilisten kobler ladekabelen til bilen, og så ordner bilen opp betalingen automatisk uten at sjåføren trenger blande seg inn.

Nøkkelord