Nea Radio

Dette blir et vanlig syn i sommer

Færre kolliderer, men flere trenger bilberging. Foto: Frende Forsikring

Færre kolliderer, men flere trenger bilberging. Det er status når nordmenn nå gjør seg klare for bilferie. - Vis hensyn, sier UP.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er ventet langt flere norske biler på veiene i ferien. Det betyr ikke at sommeren blir skadefri.

- Nær en av fire vestlendinger skal på bilferie i sommer, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.
17 prosent i Nord-Norge, 16 prosent i Midt-Norge og 15 prosent på Østlandet, Sørlandet, Telemark og Vestfold oppgir det samme. Tallene kommer frem i en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende. I Oslo oppgir en av ti at det er bilferie som står på planen.

UP: - Vis hensyn

- Denne sommeren skal nok veldig mange nordmenn feriere i eget land og det kan bety flere biler, motorsykler, campingvogner og campingbiler på veiene. Mange bilister er på ukjente veier og mange kan også være ute i bobil eller med campingvogn for første gang. Vi ber derfor alle trafikanter om å ta hensyn til hverandre i trafikken, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

UP vil også minne om at det er viktig at du sjekker at du faktisk har lov til å kjøre bobilen, båthengeren eller campingvognen på det førerkortet du har. Her kan tilhengerappen til Statens vegvesen være til god hjelp.

Forberedt på travel sommer

Når nordmenn drar på bilferie i stedet for sydenferie, er både Frende og UP forberedt på en travel sommer.

- Veihjelp og bilberging er typisk for juli og august. Her ser vi 30 prosent flere saker enn snittet ellers i året, forteller Ytre-Hauge.

Det har motortakstsjef i Frende, Svein Monsen, forklaringen på:

- Skjer det noe med bilen er det vanskeligere å håndtere når du er langt hjemmefra. Ikke kan du få hjelp av naboen eller noen du kjenner, og du vet ikke nødvendigvis hvor nærmeste verksted er, sier han.

Mange får veihjelp et stykke hjemmefra, men gjerne med noe som er enkelt å fikse.

- Flatt batteri, motortrøbbel, punktering hvis du ikke får skiftet dekk selv eller nøkler innelåst i bilen, er blant sakene vi får meldt til oss, bekrefter Roger Ytre-Hauge.

Unngå å strande med feriebilen

For å unngå overraskelser på langturen, kan det være greit å ha gjennomført service på bilen i god tid før turen starter.

- Mange kjører til det sier stopp, det er ikke så lurt, sier Monsen. Han råder nordmenn til å forberede seg mentalt på hva som kan skje underveis.

- Tenk igjennom hva du skal gjøre om du blir stående langs landeveien, enten med motorstopp eller i lang kø, sier Monsen.

- Ha telefonnummer til veihjelp lett tilgjengelig og ha litt mat og rikelig med drikke. Det blir fort varmt om bilen stående i sola, sier han.

Stress ned og hold køen

Underveis gjelder det å tilpasse kjøringen etter forholdene. I undersøkelsen fra Frende svarer seks av 10 at de blir hissige eller stresset når de kjører bil.

- Vær oppmerksom i trafikken, ta hensyn til andre trafikanter og stress ned. Står du i kø, så hold køen. Utålmodige bilister kan fort finne på å ta sjanser i trafikken, som for eksempel en farlig forbikjøring, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

- Vi kjører på ukjente steder under uvante forhold og vi er mange i bilen. Stikkordene er riktig fart og riktig avstand, sier Roger Ytre-Hauge i Frende.

- Vårt viktigste budskap om sommeren og ellers i året er at trafikanter overholder fartsgrensene, kjører rusfritt og er oppmerksomme i trafikken, sier Hasseldal.

Har sett mye rart

Også Frende erfarer at uoppmerksomhet i trafikken er årsak til mange uhell i trafikken.

- Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke holde på med telefon, radio og GPS, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Roger Ytre-Hauge.

Vanligvis er trafikken på norske veier roligere i feriemånedene, og antall bilskader 10 prosent under normalen.

- Det hjelper på statistikken at det er mindre rushtrafikk og hverdagsstress, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring. De fleste ulykker i et normalår skjer en helt vanlig ukedag når du må rekke barnehagen eller et møte.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...