Nea Radio

Kronprins Haakon til Nidarosdomen:

Deltok på festgudstjeneste

H.K.H Kronprins Haakon utenfor Nidarosdomen med landets 12 biskoper, preses og kirkerådslederen. Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum står til venstre på for Kronprinsen på bildet og preses Olav Fykse Tveit til høyre. Foto: Anette Fossmo

Markerte ny preses, nytt kirkemøte og nytt kirkeråd med festgudstjeneste.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Søndag 11. oktober ble det holdt festgudstjeneste i Nidaros domkirke for å markere innsettelsen av ny preses, nytt kirkemøte og nytt kirkeråd. Preses Olav Fykse Tveit ble egentlig vigslet og innsatt tidligere i år, men grunnet koronarestriksjonene ble det en begrenset vigslingsgudstjeneste. Ettersom kirkemøtet, som også var utsatt, ble arrangert i Trondheim denne helgen egnet det seg godt med en felles markering.

Det ble en høytidelig begivenhet hvor både Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg deltok. Hans Majestet Kongen og Dronningen skulle også egentlig være tilstede, men på grunn av Kongens operasjon fredag, representerte Kronprinsen kongehuset alene.

Kirkens storting

Fredag valgte kirkemøtet «ny» kirkerådsleder, hvor Kristin Gunleiksrud Raaum ble gjenvalgt til å lede kirkerådet i to nye år. Hun forteller hvilken betydning de kongeliges tilstedeværelse har for en slik markering:

- At de kongelige er tilstede på åpningen av Kirkemøtet er en lang tradisjon. Det er viktig både for kirken og for samfunnet. Jeg tror det er viktig for kongehuset også, sier hun og fortsetter:

- Det handler om kirkens rolle i samfunnet, vi er den største organisasjonen i Norge. Dette er den norske kirkes øverste organ, på en måte kirkens storting – så da er det flott at de kongelige er med og markerer det første kirkemøtet i denne perioden.

Noe av det som var ekstraordinært med dagens gudstjeneste var at alle biskopene i Norge var samlet i Nidarosdomen for å delta. Det er noe som ikke skjer så veldig ofte:

- Det er ikke så ofte, nei, men de er jo her på kirkemøte. Før korona hadde vi egentlig tenkt at vi skulle innsette preses nettopp på kirkemøtet, som var planlagt i april. Nå ble det ikke slik, så vi måtte endre planen, forklarer Gunleiksrud Raaum.

- At vi får til en sånn fantastisk festgudstjeneste med biskoper, hele kirkemøtet og de geistlige folkevalgte sammen på denne måten, det er viktig.

Hør hele intervjuet med Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum her:

Våge å tro at mennesket kan gjøre bedre

Preses Olav Fykse Tveit holdt preken under festgudstjenesten, hvor han satte temaer som mobbing, diskriminering og hatprat på dagsordenen. Han trekker en parallell til Jesus fokus på forsoning og mener mye av de som ble sagt av Jesus har stor aktualitet i dag.

Han peker på at mye av uroen vi opplever både nasjonalt og internasjonalt i dag beror seg på en retorikk som ikke er forsonende og bidrar til å skape en større splittelse mellom oss mennesker. Han oppfordrer til at vi sammen skal stå opp mot ord og ideologier som forgiftet samfunnet. I tillegg ga han oppmerksomhet til klimakrisen.

- Som kirke – sammen med andre kirker – skal vi i alle forhold spørre hvordan vi kan stå i forsingens tjeneste. Vi gjør det i samarbeid med alle mennesker av god vilje, uansett religiøs tro eller ikke. Så må vi våge å tro at vi som menneske kan gjøre det bedre, i en uforsonet verden, i ei menneskeslekt som har blitt naturens fiender, sier preses Olav Fykse Tveit fra prekestolen.

Han henviste også til Hans Majestets Kong Haralds egne taler, med spesiell vekt på talen holdt ved Kongens 25-årsjubilum, der Kongens omfavnelse av Norge som mangfoldig samfunn ble trukket frem. Preses Olav Fykse Tveit benyttet også anledningen til å sende Kong Harald og Dronning Sonja en varm hilsning og god bedring.

Kronprins Haakon: En veldig fin opplevelse

Etter festgudstjenesten tok Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon seg tid til å besvare noen av pressens spørsmål i plenum. Han forteller om hvordan han opplevde gudstjenesten, samtidig som han ga en oppdatering på Kongens tilstand:

- Det var en veldig fin opplevelse. Jeg synes det var veldig flott å høre på korsangen, det er jo en utrolig ramme rundt når det er i Nidarosdomen.

- Kongen har det bra. Jeg vil gjerne få lov til å takke hele teamet fra sykehuset med Bjørn Bendz i spissen, som har gjort en utrolig god jobb. Det gikk jo veldig bra, vi viste jo at de var kjempeflinke, men likevel er det fint å høre at alt hadde gått bra. Så både legene er fornøyde og faren min er fornøyd, fortalte Kronprins Haakon etter gudstjeneste.

Kronprins Haakon tok seg tid til å snakke med pressen samlet etter gudstjenesten. Han opplevde gudstjenesten som veldig flott og kommenterte at det var betimelige tema presens Olav Fykse Tveit tok opp i sin preken. Foto: Anette Fossmo

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...