Nea Radio

Bruker skattepengene fornuftig

ØKER FERIEBUDSJETTET: Hver fjerde nordmann vil bruke skattepenger på ferieformål, men et flertall prioriterer sparing og nedbetaling av gjeld, viser en fersk undersøkelse. Foto: Colourbox

Sparing og nedbetaling av gjeld topper listen over hva folk vil bruke skattepengene på i år, viser en ny undersøkelse. Lite planlegges brukt på økt forbruk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I en undersøkelse utført av analyseinstituttet YouGov for Landkreditt Bank svarer 86 prosent at de har sjekket årets skatteoppgjør. 68 prosent får penger tilbake, mens to av ti får baksmell.

– For de fleste innebærer skatteoppgjøret at de plutselig får en ekstra sum penger mellom hendene. Slike undersøkelser er derfor en god temperaturmåler på hvordan folk tenker om egen økonomi, og hvor nøkterne eller løsslupne de vil være, sier Lars Johannessen, leder for personmarked i Landkreditt Bank.

Resultatene viser en høy grad av forsiktighet.

Kvitter seg med gjeld

– 23 prosent oppgir at de vil betale ned på boliglån, kredittkortgjeld eller annen gjeld. Det er én prosent høyere enn ved tilsvarende undersøkelse i fjor.

Andelen som vil nedbetale er høyest i aldersgruppen 30 til 39 år. Blant disse vil 33 prosent kutte gjeld.

37 prosent svarer at de planlegger å sette skattepengene på sparekonto.

– Også det er et gledelig resultat, som viser at svært mange nordmenn har sett verdien av å sette midler til side. Både langsiktig sparing til større formål, og det å bygge en kortsiktig buffer mot uforutsette utgifter, er fornuftige grep for en sunn privatøkonomi, sier Johannessen.

Lite fond og aksjer

En mindre andel har bestemt seg for å ta litt mer risiko med sparepengene.

– Seks prosent oppgir at de vil sette pengene i fondssparing. Vi mener flere burde benytte seg av dette, for å kunne oppnå bedre verdiøkning på sparekapitalen over tid.

Bare tre prosent svarer at de tenker å investere i aksjer.

Til tross for høye ambisjoner for sparing og gjeldsbetaling, er det også en del som vil unne seg en god ferie for de ekstra skattepengene.

– 24 prosent vil bruke skattepenger på ferieformål. Det er selvfølgelig ikke noe i veien for å kose seg litt ekstra i ferietiden, hvis økonomien ellers er under kontroll. Kunsten er å finne en balanse mellom det vi bør og det vi vil, basert på egen privatøkonomiske situasjon, sier Lars Johannessen i Landkreditt Bank.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...