Nea Radio

Antall tunge motorsykler øker kraftig

Foto: Colourbox - Tryg Forsikring

Med våren kommer trekkfuglene og motorsyklistene. Motorsykkelsesongen er i gang, og bilistene må igjen dele veien med brummende tohjulinger. Å se ett lys i speilet er et sikkert vårtegn.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Mange bilister har gjennom vinteren glemt motorsyklistene, og når de da dukker opp i stort antall på våren må man igjen tilpasse kjøremønsteret til disse. En motorsykkel kan ligge i blindsonen, de manøvrerer seg raskt i trafikken og smetter fort forbi. Bilister bør sjekke dødvinkelen to ganger før de skifter fil eller svinger. Og nå er det ekstra viktig å bruke blinklys, sier Øyvind Setnes, MC-ekspert hos Tryg Forsikring.

30 prosent flere tunge motorsykler

Vegdirektoratet anslår at det er vel 250.000 brukere av motorsykler og lett motorsykkel her til lands. Ved nyttår var det registrert 164.114 tunge motorsykler, noe som er en økning på nesten 30 prosent siden 2012.

– Økningen vil trolig fortsette. Med flere kjøretøy på veien og økte bompenger kommer trolig mange flere til å få øynene opp for at motorsykler og andre tohjulinger er effektive framkomstmidler som i tillegg ikke betaler bompenger, sier Setnes.

Én motorsyklist dør i uken

Motorsykler utgjør kun fem prosent av kjøretøyparken i Norge, men motorsyklister er involvert i 20 prosent av dødsulykkene på veien.

Antall dødsulykker er gradvis synkende, men det har allerede vært én dødsulykke i år relatert til motorsykkel. Ikke uventet topper menn ulykkesstatistikken. I fjor omkom 19 menn og 2 kvinner på motorsykkel. Dersom tallene for de fire siste årene holder seg på samme nivå gjennom 2018 vil det omkomme nær én motorsyklist i uken mellom april og oktober.

– Det er kun hjelm som er påbudt, men bruk ryggskinne, klær og sko som er tilpasset motorsykkelkjøring. Ikke minst bør man sørge for å være synlig i trafikkbildet. Å kle seg i svart er gjerne kult, men man blir ikke særlig synlig. En motorsyklist er svært sårbar i trafikken, mange ulykker kunne vært unngått med større sikkerhetsmargin, sier Setnes.

Børst bort rusten

Det er ikke bare motorsykkelen som trenger litt overhaling ved sesongstart. Etter en lang vinter uten kjøring trenger de fleste motorsyklister en liten tilvenningsperiode.

– Ferdighetene må vedlikeholdes. Selv hedersbetegnelsen MC-veteran er ikke en garanti for at du har opprettholdt nivået gjennom vinteren. Ta et våroppfriskningskurs eller finn deg et egnet sted der du kan øve på det grunnleggende teknikkene du lærte på kjøreskolen, sier Setnes.

Tilpass kjøringen og gi deg selv handlingsrom

Tidlig i sesongen ligger det ofte grus og annet rask på veien. I tillegg er mange veistrekningen i dårlig forfatning etter vinteren. Det er derfor viktig å tilpasse farten etter forholdene. Våt og kald asfalt kan være glatt som is.

– Som motorsyklist bør du gi deg selv et handlingsrom. Ikke ligg unødig i dødvinkler, sørg for trygg avstand i tilfelle du må reagere hurtig og tenk på at ikke alle bilister ser deg. Det er kraftige maskiner man sitter på, å ha tid til å reagere hurtig er avgjørende for sikker ferdsel på motorsykkel, sier Setnes.

Slik gir du motorsykkelen din en liten vårservice:

Bytt motorolje og filter.
Sjekk lufttrykk og tilstand på dekkene.
Lad batteriet før første oppstart.
Sjekk bremsene nøye, bytt om nødvendig bremseklosser og andre slitedeler.
Rengjør og smør kjedet.
Se over demperne, er det lekkasjer må de utbedres.
Prøv alle lys og se at de virker, skift eventuelt pærer om nødvendig.
Sjekk utstyret. Er hjelmen og visiret brukbart? Hjelm er ferskvare og bør skiftes med jevne mellomrom.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...