Annonse
Nea Radio

I beredskap i tilfelle atomulykke:

80.000 jodtabletter rulles ut til skolene denne uken

Raghild Skjevik er rektor ved Lilleby skole og leder i Skolelederforbundet i Trondheim. Foto: Karin Jegtvik

I løpet av denne uken skal 80.000 jodtabletter sendes ut til skolene i Trondheim. Ved store mengder radioaktivitet i lufta skal tablettene deles ut til elevene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2022 kl 04:57

Annonse
Annonse

- Man må kunne stille spørsmål ved hvor mye som skal tilfalle skolene, sier leder for Skolelederforbundet i Trondheim Ragnhild Skjevik.

Har etterspurt beredskap

Samtlige foreldre ved trondheimsskolene skal ha mottatt informasjon og et samtykkeerklæring i forbindelse med utdeling av jodtabletter til elever i barne- og ungdomsskolealder. Erklæringen skal leveres tilbake til skolene, som et samtykke på at ungene kan få utdelt jodtabletter ved behov. For eksempel ved en atomkraftulykke, som kan føre til at store mengder radioaktivitet når Norge.

- Skolelederforbundet har etterspurt beredskapen rundt jodtabletter tidligere, forteller Skjevik.

- Vi oppfatter ikke at elevene er engstelige og redde, men det er kanskje ikke helt heldig at vi må organisere dette rett etter at vi har opplevd en koronapandemi.

Hør intervjuet med Ragnhild Skjevik her:

Stiller spørsmål

Jodtablettene sendes ut til alle enheter i byen, og her blir de lagra til det eventuelt blir behov for å bruke dem. Tablettene er holdbare til 2099, så beredskapen har forholdsvis langt perspektiv.

I løpet av denne uka skal altså 80.000 tabletter rulles ut til skolene. Skolene har fått informasjon om doseringen, og det er ledelsen ved enhetene som må utarbeide rutiner for hva som må gjøres ved en eventuell atomulykke.

- Vi ser den økende kompleksiteten i arbeidsoppgaver som faller på skolen. Vi har nettopp vært i koronaberedskap og drevet med både smittesporing, rapportering og registrering, og det nye nå er altså ansvaret for jodtablettene - det sier noe om skolens posisjon, sier Skjevik.

- Vi er ikke uenige i at det skal være en beredskap rundt at ungene skal få i seg jod. Men det må vær lov å stille spørsmål rundt hvor mange oppgaver som skal falle på oss, som først og fremst skal drive med opplæring, fortsetter hun.

- Burde dette tilfalt de som jobber med helse, mener du?

- Man kan i alle fall stille spørsmål ved hvilke oppgaver som tilfaller skolen.