Nea Radio

Ropstad-saken:

- Trist og alvorlig

Karin Bjørkhaug betegner Ropstad-saken som trist og alvorlig. Foto: Nils Kåre Nesvold

Lørdag bekreftet Kjell Ingolf Ropstad at han trer av som statsråd og leder for KrF. Sentralstyremedlem Karin Kirsti Bakklund Bjørkhaug fra Storås sier saken er både trist og alvorlig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fredag kom nye avsløringer fra Aftenposten, som viste at Ropstad i fjor høst la en plan for hvordan han kunne unngå å skatte av statrådsboligen, ved å si han hadde utgifter hos foreldrene som han ikke hadde.
Den nå avgåtte KrF-lederen, bodde i Oslo før han ble valgt inn på Stortinget i 2009, og kjøpte samme år en halvdel av tomannsbolig i Lillestrøm. Ropstad flyttet derimot aldri inn der, men tok i stedet over en bolig som ble betalt av Stortinget.

Sentralstyremedlem i KrF, Karin Kirsti Bakklund Bjørkhaug fra Storås, sier den siste tiden har vært krevende.

- Det har vært en krevende tid på mange måter. Vi har nettopp gjennomført en valgkamp som har vært travel og hektisk. Vi ble litt optimistiske på slutten, også fikk vi oss et litt skuffende resultat på valgdagen. Så har denne saken om Ropstad kommet opp, og den har vært krevende, og som lørdag endte opp med at trakk seg både som minister og partileder.

Trist og alvorlig

De første avsløringene til Aftenposten, som viste at Ropstad hadde nytt godt av å ha folkeregistrert adresse hos sine foreldre frem til i fjor sommer, kom en ukes tid før valgdagen. Bjørkhaug ser ikke bort fra at saken kan ha påvirket valgresultatet.

Kjell Ingolf Ropstad gikk lørdag av som statsråd og partileder i KrF etter Aftenpostens avsløringer. Foto: BENT LINDSETMO / NRK

- Det er vanskelig å si helt sikkert naturlig nok. Det får man kanskje svar på etter hvert når ting blir analysert, men på en måte virket det litt som hans nærområde sluttet opp om han, og han fikk sterkere oppslutning der. Kan slett ikke se bort fra at det var med å påvirke noe av resultatet.

Ropstad valgte som følge av avsløringene å trekke seg som statsråd og partileder lørdag, en beslutning Bjørkhaug støtter.

- Det er både trist og alvorlig. Når han hadde kommet til den beslutning han gjorde, så synes jeg han framsto som en verdig leder, at han satt partiet foran seg selv. Han kom med en veldig tydelig uforbeholden beklagelse. Situasjonen er trist, men jeg synes det var en riktig beslutning av han å gjøre når ting er som de er.

Ropstad ble valgt til partileder i 2019, etter at Knut Arild Hareide trakk seg etter partiets veivalg. Bjørkhaug beskriver Ropstad som en dedikert politiker.

- Han tok over som partileder etter en ganske så krevende øvelse i partiet, hvor vi skulle ta stilling til det med samarbeid. Han har gjort en sterk innsats både som partileder og minister. Vi som har fått anledning til å kjenne han, kjenner han som en politiker som virkelig er dedikert, og viktig av å drive politikk for de som trenger det aller mest.

Ny partileder

KrF fikk 3,8 prosent oppslutning i valget, partiets dårligste valg etter krigen. KrF går med det fra åtte til tre representanter på Stortinget. Foruten Ropstad, vil landbruks- og matminister Olaug Bollestad og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein representere partiet i neste stortingsperiode.

Bjørkhaug sier det må vurderes nøye hvorvidt neste partileder må være en som sitter på Stortinget eller ikke. Bjørkhaug ønsker derimot ikke å gå inn i diskusjonen rundt ny leder, da det må være en åpen diskusjon, og derfor ikke ønsker å legge noen føringer rundt det. Det vil allikevel være viktig at en ny leder kan markere seg.

- Det er klart at for oss vil det være viktig å få ei stortingsgruppe som kan være synlig, og få en partileder som er synlig og når ut i media, og kan markere seg.

Hør hele intervjuet med Karin Bjørkhaug i lydfilen under.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...