Annonse
Nea Radio

Ny retusjeringslov:

Total skivebom

Ser du forskjellen? Dette er før og etterbilder av Kåre Conradi. Her er fargene og kontrasten endret, men det må likevel merkes som "retusjert". Foto: Eir-Jørgen Bue

Den nye retusjeringsloven skaper problemer for fotografer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse
Annonse

Skal en fotograf markedsføre seg selv nå, må han passe på. Første juli i år ble det nemlig påbudt å merke alle typer reklame med retusjerte personer. Loven ble laget med kroppspress og urealistiske modeller i tankene, men problemet ligger i hva som defineres som en «retusjert» person.

Dersom en har endret noe så lite som kontrast eller lysstyrke, telles dette som retusjering og bildet må merkes med en stor sirkel hvor det står «retusjert person - reklame» på. Dette får flere fotografer til å reagere, blant annet fotograf Eir-Jørgen Bue. Han mener loven er mot sin hensikt.

- Jeg stusser litt over dette. Jeg synes det er totalt skivebom. Det ender opp med at ethvert bilde jeg tar, må merkes, så fort jeg øker kontrasten eller styrker fargene. Det blir som å helle ugressmiddel i et bedd, og så skal det ta livet av det ene, men så tar det livet av alt.

Bue forteller om hvordan han i tillegg til å endre farger og kontraster, også i enkelte tilfeller kan redigere bort midlertidige skavanker, som for eksempel blåmerker, sår eller ei kvise.

Bue er frustrert over den nye retusjeringsloven. Foto: Eir-Jørgen Bue

- La oss si at jeg fotograferer en konfirmant med kviser, noe som gjerne ikke er permanent og som flytter seg fra nesa til kinnbeinet fra en dag til en annen. Da kan jeg, i samarbeid med foresatte og selve konfirmanten, fjerne kvisa. Men nå kan jeg ikke lengre dele dette bildet uten å merke det som retusjert, og da har jo ikke konfirmanten lyst til at det bildet vises frem.

Fotografen påpeker at han er helt enig i at det burde være en lov som hindrer kroppspress og kunstige kroppsideal, men mener at de nye reglene rammer flere enn de trenger å gjøre. For loven gjør ikke forskjell på om det er pupper og rumpe som er redigert, eller om det er lysstyrken.

Hør intervjuet her:

Nøkkelord