Nea Radio

Nea Radio

Travbanesaken kan avgjøres i april

- Tungt å føle at en ikke kan stole på fattede vedtak

Motstand: Gårdeierne i Leistadområdet protesterer mot travbane. Mandag hadde de Senterpartiet på besøk. Fra Venstre: Ketil Sivertsen (Sp), Johan Ludvig Bjørnstad, fylkesordfører Tomas Iver Hallem (Sp) og Kristian Leistad. Foto: Anne Gundersen

Etter at det ble vedtatt at dyrkajorda på Leistad-Hønstad i Malvik kom inn under hensynssonen, tok Kristian Leistad utdannelse som gjorde ham skikket til å overta slektsgården.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I april avgjør kommunestyret i Malvik etter all sannsynlighet hvorvidt det skal bygges travbane på området Leistad-Hønstad i Malvik.

- Etter at det i 2006 ble vedtatt at området skulle komme inn under hensynssonen og at dette igjen ble forsterket i et vedtak i 2011, valgte jeg å satse og å ta utdannelse for å kunne ta over heimgården, sier Kristian Leistad. Han er en av flere unge bønder i området som kan få framtiden avgjort i kommunestyret i april.

- Det hele virker veldig usikkert nå, sier Leistad.

Orientering Bønder på Leistad-Hønstad hadde mandag politikere fra Senterpartiet på besøk, for å diskutere travbaneutbygging. Foto: Anne Leinum

Mangfold

Området Leistad-Hønstad består av omlag 4200 dekar fulldyrka mark. Her driver en samling større og mindre bruk med husdyr og jordbruk. 30 personer er sysselsatt på brukene og det omsettes for 35 millioner kroner per år. Flere av disse har gjort, eller er i ferd med å foreta generasjonsskifter og Kristian Leistad er ikke den eneste som ønsker en framtid på slektsgården.

- Det er mange som har satset på en fremtid her og som har utdannet seg og investert ut fra vedtakene som tidligere er gjort, forklarer Leistad.

- Det er tungt å oppleve at vi ikke stoler på vedtakene som er gjort.

Hva er en Hensynssone?

En hensynssone er et område avmerket i offentlig arealplan der det skal tas bestemte hensyn ved bruk og utnyttelse av arealet. En hensynssone kan f.eks. innebære at det innenfor sonen skal tas særlig hensyn til å bevare vegetasjon.

Hensynssoner i kommuneplanens arealdel er regulert i plan- og bygningsloven § 11-8. Hensynssoner i reguleringsplan er regulert i plan- og bygningsloven § 12-6.

Hensynssoner er rettslig bindende. Det innebærer at de setter rammer for grunneierens adgang til å sette i gang nye tiltak på eiendommen. Hensynssonene må også legges til grunn når bygningsmyndighetene skal ta stilling til søknader om tiltak.

Jordvern

Alle investeringer vi gjør får en utfordring når vi ikke kan forholde oss til 50 års-perspektivet disse er gjort utifra. Men dette handler også om jordvern, mener Leistad.

- Det blir tatt ut store mengder matjord når nye E6 skal bygges, og dersom man i tillegg velger å legge travbanen hit, så vil dette utgjøre et stort inngrep i det som er prima matjord i Trøndelag. I tillegg er vi bekymret for en dominoeffekt når det gjelder videre utbygging, slik vi ser det andre steder der det anlegges travbaner.

Avgjøres

I april vil det altså etter all sannsynlighet avgjøres om det skal bygges travbane på Leistad-Hønstad eller ikke.

- Det er umulig på dette tidspunktet å si hva som blir utfallet i dette spørsmålet, sier Senterpartiet i Malviks Ketil Sivertsen.

- Men all relevant informasjon skal være på bordet nå, slik at man skal kunne ta en klok avgjørelse. Etter vårt syn skal næring som allerede er på stedet bevares. Og du skal lete lenge etter en mer langsiktig næring enn landbruket, mener Sivertsen.

Frist for å avgi stemme er dessverre utløpt.

Klikk her for å se resultatet

Håper

Kristian Leistad har ikke gitt opp håpet.

- Nei, når jeg hører på de som er her i dag, så er det klart jeg håper at det kan gå bra. Han innrømmer at pengene som utbyggere frister med kan være forlokkende.

- Når en opplever å få slike tilbud mange nok ganger, er det mange som gir etter. Men jeg ønsker meg at flere i min generasjon holder på sitt og blir med for å drive landbruket her inn i framtiden.

Hør intervjuet:

Foto: Anne Gundersen

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Sykkel

Sykkel

I fjor ble det meldt 10.400 sykler stjålet til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge. Aldri før har sykkeltyverier vært dyrere for forsikringsbransjen. I fjor ble det utbetalt over 82 millioner kroner i erstatning.

– Mye arbeid gjenstår

– Mye arbeid gjenstår

Vintervold om eiendomsskatten

Ap-nei til privatisering

Ap-nei til privatisering

Arbeiderpartiet sier nei til oppsplitting og privatisering av Statens vegvesen.

Aktiv topper igjen

Aktiv topper igjen

Norsk Kundebarometer: Aktiv har de mest fornøyde kundene i Trøndelag for sjuende gang.

Stort tollbeslag ved Vauldalen

Stort tollbeslag ved Vauldalen

7500 narkotiske tabletter ble beslaglagt ved Vauldalen tollsted.

Stjørdal kjøper område på Frigården

Stjørdal kjøper område på Frigården

Stjørdal kommune kjøper Frigårdsvegen 95 for å lette kommunens arbeid med å posisjonere seg som Trøndelags arrangemntskommune nr. 1.

Siste nytt i Stjørdal/Malvik Vis flere

Rita og Tone i Floka

Rita og Tone i Floka

Rita Lier og Tone Henriksen har vært primus motor for å etablere kunstnerkollektivet Pottemakergata Malestudio på Stjørdal. De er gjester i Fredagsfloka denne uka.

Stjørdal kjøper område på Frigården

Stjørdal kjøper område på Frigården

Stjørdal kommune kjøper Frigårdsvegen 95 for å lette kommunens arbeid med å posisjonere seg som Trøndelags arrangemntskommune nr. 1.

 – Startlån er god kommuneøkonomi

– Startlån er god kommuneøkonomi

Ingrid Aune deler erfaringene fra Malvik med Stjørdal SVs Anja Ristad før interpellasjonen i kommunestyret torsdag.

Kayla og Torben overrakte grunnsteinen

Kayla og Torben overrakte grunnsteinen

De to femåringene fra Sandskogan barnehage bar fram det som egentlig er en tidskapsel full av hemmeligheter, til ordfører og minister.

Ønsker rausere startlånordning

Ønsker rausere startlånordning

Interpellasjon til ordføreren

SV i Stjørdal ønsker at kommunen endrer sin praksis rundt tildeling av startlån. Målet er en rausere ordning.

Nå blir det orden på bassenget

Nå blir det orden på bassenget

Stjørdal får stålbasseng for å få bukt med bakteriene. Da kan svømmehallen også holde åpent i sommermånedene.

Siste med #NyheterVis flere

– Mye arbeid gjenstår

– Mye arbeid gjenstår

Vintervold om eiendomsskatten

Nytt kjøremønster ved Hov Skole

Nytt kjøremønster ved Hov Skole

Tester ut enveiskjøring på parkeringsplassen.

Stjørdal kjøper område på Frigården

Stjørdal kjøper område på Frigården

Stjørdal kommune kjøper Frigårdsvegen 95 for å lette kommunens arbeid med å posisjonere seg som Trøndelags arrangemntskommune nr. 1.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...