Nea Radio

Coronaviruset:

Kommuneoverlegen er forberedt

Kommuneoverlege og smittevernsleder i Stjørdal, Leif Edvard Muruvik Vonen, informerte formannskapet om situasjonen vedrørende Coronaviruset torsdag. Foto: Anne Gundersen

Kommuneoverlege i Stjørdal, Leif Edvard Muruvik Vonen informerte formannskapet i Stjørdal om situasjonen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det er betimelig at vi informerer om situasjonen nå, sier kommuneoverlege og smittevernsleder i Stjørdal kommune, Leif Edvard Muruvik Vonen. Torsdag forklarte han formannskapet i Stjørdal om situasjonen angående Coronaviruset.

– Vi ser et stort mediatrykk, både nasjonalt og internasjonalt, og vi kan plutselig oppleve at problemstillinger rundt denne smitten treffer oss lokalt.

Saken fortsetter under lydklippet

Sprer seg

Coronaviruset, som først brøt ut på et dyremarked i byen Wuham, har allerede spredt seg til en rekke land og flere byer opererer nå med utreiseforbud, samtidig som store attraksjoner som Disneyland i Shang Hai er stengt for publikum. Onsdag fikk også Muruvik Vonen telefon fra politiet på Trondheim Lufthavn Værnes, der man ønsket en ekstra sjekk av en passasjer fra Kina.

Coronavirusfamilien

  • Rammer lunger og luftveier
  • Tidligere virus i denne kategorien har vært blant annet MErs og SARS
  • Viruset kan smitte fra dyr til mennesker
  • Epidemi kan oppstå dersom viruset muterer og begynner å smitte fra menneske til menneske og dersom menneskers immunforsvar er uforberedt
  • Antatt inkubasjonstid er 3 til 5 dager

Helsekrise?

– Det vi vet hittil er at antallet som smittes økes og at det samme gjelder antall døde, sier Muruvik Vonen og forteller videre at

Verdens helseorganisasjon kontinuerlig vurderer om det skal erklæres en internasjonal helsekrise, eller om man skal holde seg til å komme med anbefalinger.

– Arbeidet er i full gang med å samle inn data som går på å finne ut noe om fellestrekk blant de som blir smittet. Målet er å kartlegge hvor mange som blir syke, hvor syke friske mennesker blir og hvor syke mer utsatte grupper blir.

Ingen grunn til panikk

Muruvik Vonen understreker at det ikke er grunn til panikk.

– Det er snakk om et veldig lite antall smittede. Wuhan har syv millioner innbyggere og bare 500 smittet per nå så dette er et begrenset utbrudd. Men viruset sprer seg.

– Folk reiser. Og det er derfor man nå setter begrensninger på utreise fra Wuhan.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...