Nea Radio

Nea Radio

Stopper kutt etter kritikk i Stjørdal

Flertallets budsjettframlegg vant fram

Flertallsbudsjett: Ikke uventet var det flertallets budsjettframlegg som vant fram i formannskapet i Stjørdal i går. Fra venstre: Ole Hermod Sandvik (H), Annette Tollefsen Jensen (KrF), Gunnar Uglem (MDG), Ivar Vigdenes (SP), Nelly Lian (FrP), Eli Arnstad (SP) og Renate Trøan Bjørshol (H). Budsjettet behandles endelig i kommunestyret 19. desember. Foto: Anne Gundersen

– Selv om vi ikke kan møte alle behov har vi hørt på kritikken, sier ordfører Ivar Vigdenes.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.12.2019 kl 08:44

Det var flertallets budsjettframlegg som vant fram under behandlingen i formannskapet i Stjørdal i går. Etter massiv kritikk av enkelte av de foreslåtte kuttene i rådmannens budsjettforslag, har styringskoalisjonen gjort justeringer for å komme innbyggerne imøte.

– Det er klart at vi har merket oss protestene, sier ordfører Ivar Vigdenes.

– Men vi kan dessverre ikke imøtekomme alt. Dette handler om langsiktig økonomistyring og vi er nødt til å ta grep for å sikre en robust økonomi i framtiden.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Kuriositet

Også Rødt og Arbeiderpartiet la fram budsjettforslag og leder i Rødt, Espen Myhr Grandalsmo, vedgår at forslaget kan ses som en kuroisitet.

– Dette er muligens et flåsete ord å bruke, men ettersom vi er det eneste partiet som har programfestet eiendomsskatt i kommunen, har vi vært klar over at vi ikke har hatt mulighet for å nå fram. Samtidig er det viktig for oss vise hva vi står for og at det er mulig å tenke annerledes.

Grandalsmos stemme var den eneste i favør for forslaget under voteringen.

Fraværende

Arbeiderpartiet har vært mer eller mindre fraværende i debatten som har rast rundt rådmannens budsjettforslag. På spørsmål om hvorfor, svarer leder Jan Inge Kaspersen at det å kalle partiet fraværende ikke blir den rette måten å omtale den manglende deltakelsen i debatten.

– Dette er en prosess som startet i sommer, der vi la fram vårt forslag til hvordan vi ønsker å løse utfordringene på, forklarer Kaspersen og sier videre at for AP handler det om økte bevilgninger.

– Vi ønsker å finansiere tiltakene ved å satse på mindre overskudd og å øke overføringene. Vi har ikke hatt behov for å kommentere andre partiers arbeid med budsjettet.

Midt imellom

– Vi står nok midt mellom AP og styringssamarbeidet i denne saken, mener Rødts Espen Myhr Grandalsmo.

– Som Arbeiderpartiet vil også vi ha økte bevilgninger, men som sagt så ønsker vi å finansiere disse ved hjelp av eiendomsskatt. Han er uenig i ordførerens syn på kvaliteten på omsorgstjenestene i kommunen.

– Vi mener at disse kan bli bedre og at vi har en god del å gå på her.

Husbymarka legges ned

Styringspartiene flytter rundt på omlag to millioner kroner for å redde de varslede kuttene som nå videreføres. I tillegg kommer ekstrabevilgninger. Et av de varslede kuttene som i følge flertallsbudsjettet skal gjennomføres, er nedleggelsen av Husbymarka Barnehage og dette er et av temaene som har ført til sterke protester fra de som rammes.

– Vi har overkapasitet på barnehageplasser i kommunen, så her må vi prioritere, sier Vigdenes. I tillegg blir det reduksjoner i vedlikeholdet av veger og gater, det skal spares på økonomisk sosialhjelp og prisene for leie av lokaler i kulturhuset Kimen økes marginalt.

– På den annen side er kommunens økonomi så sterk at vi kan bidra med egenkapital i prosjekter som krever investeringer i framtiden.

Dette er noe som vil spare oss renteutgifter på sikt og som igjen vil bidra til en robust økonomi også i årene som kommer, understreker han og sikter til at kommunen snart har nådd målet om et overskudd på 8% i kommunekassa.

– Men for at denne trenden skal fortsette er det viktigere enn noen sinne at vi prioriterer riktig, mener Ivar Vigdenes.

God prosess

Ivar Vigdenes takker både rådmannen og opposisjonspartiene for god innsats i budsjettarbeidet.

– Jeg konstaterer at partiene har jobbet godt med sine forslag til budsjett og det samme gjelder rådmannen, sier en fornøyd ordfører.

Blant de varslede kuttene som nå reddes er ungdomskontakten og nattevandring. Det blir heller ikke kutt i PP-tjenesten. Newtonrommet i Kimen og Eventyrstien får også bestå. Kommunens ansattefest sløyfes i 2020, men gjeninnføres i 2021 og da må festdeltakerne betale en egenandel på 200 kroner hver.

Budsjettet får sin endelige behandling i kommunestyret 19. desember.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...