Nea Radio

Smitten øker:

Åtte nye tilfeller i dag

Kommunelege i Stjørdal, Leif Edvard Muruvik Vonen. Foto: Anne Gundersen

- Testteam har vært ute på flere skoler og mange har blitt kalt inn på testasjonen. I morgen fortsetter testingen i tett samarbeid med skolene og barnehagene. Følg med på informasjon fra skolene og barnehagene som kommer via Vigilo, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Vi er nå over i en ny fase av pandemihåndteringen. Endelig er risiko for alvorlig sykdom og død i befolkningen blitt mye mindre på grunn av vaksineringen av sårbare aldersgrupper. Sykdommen er også mindre alvorlige for unge og friske personer. Det vil si at selv om smitten øker er det ikke samme risiko som tidligere i pandemien. De strenge tiltakene med bevegelsesbegrensninger er derfor ikke lenger like nødvendig. Vi har fått økende smitte i kommunen, noe som var forventet når gjenåpningen ble bestemt, og fordi vi ser mye smitte i Trondheim, sier Vonen.

Prioriterer testing

- Vi prioriterer testing fremfor sporing og karantene for å kunne holde skoler og barnehager åpne. Det er så viktig at barn og unge får komme på skolen og i barnehage at vi bruker ressurser på å teste dem, istedenfor å holde dem hjemme i karantene. Vi ber alle ha lav terskel for å teste seg, sier han.

Vi oppfordrer til å samtykke til testing via Vigilo

- Vi oppfordrer alle foresatte i grunnskolen til å samtykke til at barna deres kan testes. På denne måten kan vi håndtere situasjonen raskt og gjennomføre testing hvis vi får smitte på skolen. Alle foresatte vil få informasjon om dette gjennom skolene, og samtykke gis via Vigilo. Enkelte har svært mange nærkontakter som må testes. Dette kan medføre at vi ikke rekker å teste alle samme dag. Hvis vi må utsette tester til neste dag, må barna holdes hjemme til de har blitt testet, oppyses det videre.

Prioriteringen framover er:

- Vaksinering – vi følger vaksineplanen og setter alle doser etter hvert som vi får de
- Testing – ekstra testing på skoler og barnehager for å unngå karantene
- Smittesporing - nærkontakter varsles, og karantenesetting følger nasjonale regler

Karantene og nærkontakter

- Karantene er ikke lenger et viktig samfunnstiltak, men vil fortsatt bli aktuelt for noen.
Fullvaksinerte nærkontakter trenger bare teste seg hvis de har symptomer.
Voksne nærkontakter som bare har fått en dose (eller det er mindre enn 1 uke siden andre dose), skal booke seg til PCR-test innen ca. 3-5 dager, sier Vonen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...