Nea Radio

- Skrekken for skrantesjuka gir stor økning i antall dyrepåkjørsler

Elgkua fra Selbu som var den første som fikk påvist den dødelige sykdommen. Foto: Jarle Fuglem

Det skriver Midtre Gauldal og Holtålen kommune i et åpent brev til Mattilsynet. Kommunene håper de kan få fritak fra forbudet mot foring av hjortevilt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.02.2018 kl 10:10

Midtre Gauldal og Holtålen kommune skriver i et åpent brev til Mattilsynet at antall dyrepåkjørsler har økt betrakelig etter at de fikk forbud mot foring av hjortevilt. Forbudet ble innført for å hindre smitte av skrantesjuka mellom dyr etter funn av sykdommen på to elger i Selbu i 2016.

- I de fire årene før skrantesjuke ble funnet, hadde kommunene Midtre Gauldal og Holtålen i gjennomsnitt elleve påkjørsler på vei og jernbane i perioden fra 1. desember til 31. januar. I de to årene med foringsforbud har dette økt til 46 og 56 dyr. Dette er en formidabel økning, skriver de i brevet.

Rammet av forbudet etter funn i Selbu
Bakgrunnen for forbudet er at det etter flere funn av skrantesjuken ble innført en bekjempelsesforskrift med ulike tiltak for å begrense spredning av sykdommen. I den står det blant annet at det er forbudt å fore hjortevilt på grunn av smittefaren mellom dyr.

I tillegg ble det laget en egen soneforskrift, som omhandler sonene rundt funnene av skrantesjuken. Siden det ble funnet to elger med sykdommen i Selbu er kommuner som grenser mot Selbu med i forskriften, og dermed er Midtre Gauldal og Holtålen rammet.

- Kommunene har forståelse for at skrantesjuke er en skremmende sykdom som det er ønskelig å få bukt med, likevel mener vi at en i dette tilfellet må se på hvilke effekter forbudet har, spesielt med tanke på at det ikke er funnet flere tilfeller av sykdommen innenfor Selbusona, tross omfattende prøvetaking, skriver de i brevet til Mattilsynet.

Fikk avslag på søknad
Mattilsynet kan gi dispensasjon fra foringsforbudet hvis det finnes gode grunner for det, som for eksempel for å unngå dyrepåkjørsler. Kommunene har søkt om dispensasjon for denne vinteren, men fått avslag fordi soneforskriften går foran bekjempelsesforskriftens dispensasjonsmuligheter. Dette ble klaget inn før jul, og Mattilsynet behandler klagen nå.

- I mellomtiden tapes det verdifull tid med tanke på å gjenoppta foring på foringsplassene, står det i brevet.

Videre skriver kommunene at de er kjent med at Mattilsynet har foreslått å oppheve Selbusona på bakgrunn av ny kunnskap som tilsier at Selbuvarianten av skrantesjuke er lite eller ikke smittsom.

- På bakgrunn av dette framstår Mattilsynets bruk av soneforskriften for å avslå Midtre Gauldal og Holtålen sin søknad om dispensasjon fra foringsforbudet, som en firkantet tolkning av reglene. Vi vil understreke at vinterforing av hjortevilt i dalføret utelukkende gjennomføres som et trafikksikkerhetstiltak, skriver kommunene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...