Nea Radio

Foreløpig ingen smittet i Stjørdal, Meråker, Tydal eller Selbu

Innfører strengere tiltak

Skjerper tiltakene: I dag informerte konstituert kommunedirektør i Stjørdal, Tore Rømo, ordfører Ivar Vigdenes og kommuneoverlege, Leif Edvard Muruvik Vonen om situasjonen rundt Korona-viruset i Værnesregionen. Foto: Anne Gundersen

– Det er bare et spørsmål om tid før vi registrerer smitte, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen. Fra i dag innføres det strengere tiltak i Værnesregionen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Håndhilse- og klemmforbud, spritdispensere utenfor kommunale bygg og stengte dører ved eldre- og helsesentre, det er noen av tiltakene som nå innføres for å kontrollere spredningen av Korona-viruset. I tillegg kommer karanteneregler som er strengere enn det som kreves av Folkehelseinstituttet.

– Fra nå er det slik at dersom helsepersonell har vært i kontakt med en potensiell smittebærer, så blir hele familien til den ansatte satt i karantene, ikke bare den ansatte selv, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen.

– Dette kan virke drastisk nå, men vi gjør dette for å forsøke å holde spredningen på et så lavt som mulig nivå. Vi er i en tidlig fase, men øker beskyttelsen.

Saken fortsetter under lydfila:

Beskytte eldre og syke

Dørene ved bosentra og sykehjem vil fra nå være stengt.

– Det blir satt inn restriksjoner for å kunne bevege seg blant disse gruppene, sier ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes.

– Det vil være mulig å besøke sine pårørende, men dette blir under streng kontroll som går på influensasymptomer og om du har vært i de delene av verden der smittefaren er stor eller ikke, sier Vigdenes. Det vil heller ikke bli holdt foreldremøter de nærmeste ukene.

Saken fortsetter under faktaboksen:

Dette skriver Ivar Vigdenes på sine Facebooksider:

Det er i skrivende stund ingen påviste smittetilfeller i Stjørdal kommune. Når vi allikevel iverksetter tiltak så er det for
1) av hensyn til de risikoutsatte blant oss å begrense smitten mest mulig, og
2) av hensyn til kapasitet i helsevesenet å søke og forsinke/dra ut perioden med sykdomstilfeller lengst mulig.

Det er og skal ikke være noen grunn til hysteri, men det gjør det slik vi vurderer situasjonen ikke mindre aktuelt å iverksette lavterskeltiltak som er relativt enkle, men som allikevel kan ha stor effekt. Vi skal puste med magen, men øke aktsomheten, og samfunnet skal gå videre.

Av tiltak vi har iverksatt, og anbefalinger vi vil komme med ønsker jeg å nevne følgende:
1) Vi har allerede stengt inngangen til legevakta. Har du influensalignende symptomer skal du ta kontakt telefonisk.
2) Vi iverksetter fra i dag et håndhilse- og klemmeforbud for alle kommunens ansatte. Det vil naturlig nok fortsatt være forventet og akseptert med fysisk kontakt der det er behov for dette, f.eks i barnehage og omsorg, men unødig kontakt skal unngås. Vi oppfordrer også befolkningen forøvrig til å utvise dette skjønnet.
3) Vi vil i dagene som kommer gå til innkjøp av- og utplassere spritdispensere for desinfeksjon av hender ved inngangen til besøksintensive kommunale bygg, og med en forventning om at disse brukes når de er på plass. Vi oppfordrer samtidig andre besøksintensive virksomheter til å gjøre det samme.
3) Ved våre bosentra og sykehjem vil det bli stengt for åpen ferdsel. Vi vil be folk om å vurdere behovet for besøk og ta kontakt i forkant/ved oppmøte. Har du vært i områder med varig smitte, vært i kontakt med noen som har vært det, eller har influensalignende symptomer så skal du ikke dra på besøk hit.
4) Vi har skjerpet inn karantenereglene for helsepersonell til å omfatte flere i personens omgangskrets.
5) Arrangement og lignende blir gitt en løpende vurdering. Pårørendetreff og foreldremøter er eksempelvis for en periode nå blitt suspendert.
6) Vi vil forøvrig ellers oppfordre til å følge helsemyndighetenes generelle råd om å hoste i albue/bruke papirlommetørkler, vaske med såpe/desinfisere hender grundig og ofte, samt generelt ha en lavere terskel for sykefravær.

Jeg vil ellers vise til kommunens hjemmeside www.stjordal.kommune.no og hvor det på forsiden ligger link til løpende informasjon om både våre tiltak og øvrig.

Situasjonen følges løpende.

Løpende vurdering

Hvorvidt tiltakene som settes inn er tilstrekkelige, vil være et spørsmål vurderes løpende.

– Nå må vi se på utviklingen og hva som skjer de nærmeste dagene og ukene, sier Vigdenes. En rekke arrangementer og sammenkomster er allerede avlyst i regionen.

– Når det gjelder arbeidsgivere og konferanser og lignende, så oppfordrer vi til å utvise skjønn. Når det gjelder kommunale arrangementer vil det bli gjort en vurdering i hvert enkelt tilfelle, sier Vigdenes.

Stjørdal kommune har opprettet en ny side som er knyttet opp til kommunens øvrige sider. Her finner du oppdatert informasjon om Korona-viruset i regionen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...