Nea Radio

Gauldalsløypa:

– Sannsynligvis det beste næringsprosjektet kommunen har de neste åra

Foto: Emile Grenard

Høringsuttalelse fra Holtålen Snøscooterklubb.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Saken om etablering av Gauldalsløypa er for tiden ute på høring, etter at Fylkesmannens overprøving av Holtålen kommunestyres vedtak 14. juni 2018 om etablering av skutertrasé mellom Ålen og Tydal.

Dette har gjort at flere momenter som som Fylkesmannen påpekte, er utredet, blant annet det ornitologiske mangfoldet langs deler av traséen.

Før ferien ble saken lagt ut til høring og flere uttalelser har kommet, deriblant fra Holtålen Snøscooterklubb.

Les høringsuttalelsen her:

– Løypa frembrakte nesten en dobling av snøscootertrafikken innover Gauldalen i driftsåret 2019, dette vurdert ut ifra salg av løyvekort og antall gitte dispensasjoner. Det eksisterer ikke sammenligningsgrunnlag fra tidligere år. 2020 var spesielt pga. Corona-pandemien og en rimelig tøff vinter værmessig, resulterte i liten aktivitet.

Løypa var godt merket, preparert, skiltet og hastighetsmerket. Jfr. SNO, Politi og klubbens egne kontroller, viste brukerne god og solid kjøreadferd. SNO er pålagt å ha kontroller i rekreasjonsløypene, noe som virker preventivt med henhold til bruk og hastighet.

Scooterklubben oppfordrer til ny løsning. Personlige års-/dagskort for framtida, ikke oblater – Vipps - ok, eller tillatelser kjøpt på Vognbua BP, Coop eller andre som har lang åpningstid.

Scooterklubben hadde driftsansvaret i 2019, dette bør videreføres når løypa re åpner. Noen traseendringer – løypekartet endres før politisk behandling.

Traseendringer i områder Flya/Vasshuset mht. skiløypa, vart delvis gjennomført i mars 2019. Dette er verifisert sammen med Turforeninga i sommer (2020) og konkrete traseer er bestemt i dette området (evt. brukerkonflikter bør være historie for framtida).

Traseendringer i området Renolsvollen- Riasten Camping.

Traseendring på grunn av snøforhold og avstand til hytter.

Kutte ut løypa over Riasten, og erstatte denne med gyldig fiskekort som kjøretillatelse på sjøen og hastighetsbegrensning. (vil da gjelde fiskere og næringskjøring – 40km/t Kanskje søke dette som prøveordning, da de tidligere isfiskeløypene skal droppes fra 2022.

Innmarkløypa har fungert etter intensjonene og videreføres, fast trase oppover Renbygda til Flya.

Flere løyper i andre områder å fordele belastninga på, kan vel redusere trafikken innover Gauldalsløypa. Løyper som videreføres i nabokommunene oppleves som viktig for skuterturopplevelsen, dette fordrer både like regler og løypeavgifter (på sikt).

Forskriftsendringer/tilpasninger;

1. Forskriftas §6 om løypebredde – bør tilføyes; inntil 15m bredde over åpne partier med 60 km/t fartsgrense, begrunnet motorkjøling i harde kjørespor. 2-sida merking.

1. Fellestrase ski/scooter – øke fartsgrensa, gjerne til 40 km/t, da skiløpere og scootertrafikken får mye unødig fellestid i sporet. Forutsetninga er forskriftens §3, 6-setn., fører av snøscooter har alltid vikeplikt for skiløpere og annen ferdsel. Gjelder ikke partier med 20 km/t fartsgrense mht. nærliggende bebyggelse.

2. Klubben oppfordrer til å følge sentral forskrift mht. sluttdato vår; 25.april/2.påskedag eller 5.mai. Med forbehold om at sluttdato er samme dato som i tilstøtende løyper i nabokommunene.

3. Klubben ser et stort potensial for bedret kommunikasjon vedr. stenging/åpning av løypa pga. reindriftsforhold, jfr. lokal forskrift §§ 2 og 3, 4.setning. Klubben har som driftsansvarlig apparat for 1-times stenging-/åpning av løypa.

Gauldalsløypa viste i driftsåret 2019 et betydelig potensial for ny næringsutvikling i form av kafe- /matsalg, salg av utstyr, bekledning, kjøretøy og drivstoff, samt utleie og service/reparasjon og tilrettelagt parkering.

Privat utleie av hytter og setre er ei tilleggsnæring som andre steder har gitt gode lokale tilleggsinntekter. Våre 2 fjellstuer har større muligheter til eksistens (helårs drift).

Ca. 50 kommuner har tilrettelagte rekreasjonsløyper, som har gitt nye alternative inntektsmuligheter. Rekreasjonsløyper reduserer klart konfliktnivået scooter/ski jfr. SNO.

Rekreasjonstraseene for snøscooter blir brukt til; vintersykling, hundekjøring, gåturer, hest/slede osv. i flere kommuner. Traseene er ofte tilrettelagt med gapahuk, bålplasser mv.

I Holtålen kommune er det registrert over 550 beltemotorsykler på personer bosatt i kommunen eller som hytteeier. Det er viktig for bolyst, næringsutvikling og reiselivet at det legges til rette for rekreasjonsløyper i denne kategori.

Tidligere avstandskrav på 2,5 km hyttevei er i revidert statlig forskrift kuttet ut. Dette gir sikkert flere brukere av rekreasjonsløypene.
Løypenettet bør dekke hele kommunen. Gauldalsløypa med utgangspunkt i sentrum og skisenteret, er sannsynligvis det beste næringsprosjektet kommunen har de neste åra.

Vennlig hilsen
Holtålen Snøscooterklubb

Hans Jørgen Holden, leder Styret Holtålen snøscooterklubb

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...