Nea Radio

Rekordtidlig sommer i fjellet:

I helga åpner turisthyttene

Ramsjøhytta i Tydal er en del av hyttene til Den norske turistforening. Foto: Jesper S. Jørgensen

Turisthyttene i Sylan og Trollheimen åpner denne helga. I fjor var det nesten full vinter på denne tida, men nå er det rekordtidlig sommer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Det er grønt og frodig i alle fjelldalene der hyttene ligger. Noen snøfonner holder fortsatt stand når man kommer lengre opp, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening (TT).

I helga åpner turisthyttene i Sylan og Trollheimen. det er rekordtidlig. I fjor på denne tida var det fortsatt nesten full vinter.

- Også denne sommeren må du forhåndsbooke plass på turisthyttene før du drar til fjells. «Drop in» vil ikke være mulig før smittesituasjonen igjen tillater det. Det er derfor viktig at du planlegger ferien din godt slik at du sikrer deg plass i tide. Gode smitteverntiltak gjør det trygt for alle å bo på hyttene, sier Bergrem.

- Lokale kjentfolk på over 90 år var på besøk på Nedalshytta denne uka. Han hevdet at han aldri før har sett Nedalen så grønn og frodig så tidlig på året.

Nedalshytta i Tydal er døgnåpen. Foto: Turid Strickert

Fine forhold

Det er fortsatt vannføring i en del bekker på grunn av snøsmelting. De første fjellvandrerne har lagt ut på ukesturen Norge på tvers. Også folk har gått Trekanten i Trollheimen. Det meldes om fine forhold. Likevel ligger det snø i høyden, som over Mellomfjell. Da kan noe av rødmerkingen fortsatt være dekt av snø.

Utsikten fra Gjevilvasshytta i Oppdal. Den har også åpnet for sesongen. Foto: Randi Horghagen

Det er kanskje denne sommeren du skal ta fjellturen du har drømt om lenge. Å gå i fjellet er noe av det tryggeste du kan gjøre nå under pandemien. I naturen er det god plass og generelt mindre risiko for smitte fordi man er mye ute. De betjente hyttene i Sylan og Trollheimen vil holde åpent i perioden 18. juni til 12. september.

Varene er frakta opp til Storerikvollen i Sylan med traktor. Nå er det klart for storinnrykk av turister. Foto: Anette Berglund

Må booke på forhånd

Etter nøye vurderinger internt og i samråd med helsemyndighetene, har man funnet fram til gode løsninger som sikrer et trygt opphold. Det er tatt hensyn til hyttenes størrelse og utforming slik at det blir færre gjester på hver av hyttene. Obligatorisk forhåndsbooking gjør at man har full kontroll på antall besøkende til enhver tid. Du kan derfor ikke komme uanmeldt til hyttene i sommer.

Det er innført gode rutiner på alle TTs hytter som er tilpasset den aktuelle situasjonen og gjeldende smitteverntiltak. Ønsker du å sikre deg et rom helt for deg selv kan du booke dette. Det er også mulig å booke overnatting i større rom som er store nok til at avstandsreglene kan i varetas med flere kohorter.

- I matsalen vil det være god plass med adskilte kohorter og bordservering. I tillegg må alle gjester bidra med å ta ansvar for å følge smittevernreglene under oppholdet sitt, sier Bergrem.

Schulzhytta i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Foto: Janne Tegnander

Eksklusiv leie

Tilsynet av de selvbetjente hyttene blir langt hyppigere enn normalt. På de fleste av disse hyttene kan man booke sengeplass som vanlig, men belegget er også her redusert for å ivareta krav om avstand.

- Ordningen vi har hatt i vinter med å leie hele hytta eksklusivt for seg og sitt turfølge blir videreført for fire av de selvbetjente hyttene denne sommeren. Det er Kjølihytta, Dindalshytta, Vassendsetra og Orkelsjøhytta.

- I år har vi tilbud som burde passe for alle, mener Bergrem.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...