Nea Radio

Trøndersk Matfestival:

Årets vinnere kåret!

Årets vinnere ved Trøndersk Matfestival! Foto: Wil Lee-Wright

Trøndelag utpekes stadig som landets mest spennende matregion og i en pressemelding fra Trøndersk Matfestival kunngjør de i dag årets vinnere i de ulike kategoriene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

"Hvert år kåres årets produkt i forbindelse med Trøndersk Matfestival. En jury bestående av erfarne kokker fra Trondheims beste restauranter smaker seg gjennom de mange innsendte bidragene, og kårer en vinner. I år fikk juryen 87 innsendte produkter,

Her er årets vinnere:

Årets bakst/kornprodukt: Stokkøy Bakeri

Stokkøy Bakeri er et lite håndverksbakeri med produksjon og et lite utsalg i Bygdeboksen på Stokkøya i Åfjord.

- Landbrød spesial fra Stokkøy Bakeri er et fantastisk brød med masse smak, god konsistent og perfekt syrlighet fra surdeigen. Så er det en veldig fin matfilosofi å bruke opp fra tidligere brød for å unngå matsvinn. Toppscore til landbrødet fra Stokkøya, sier Kjøkkensjef Håvard Klempe ved Søstrene Karlsen i Trondheim.

Årets kjøttprodukt: Normeland gårdsmat

Ekteparet Normeland startet med gårdsmat i 2016. De lager spekemat av elg fra skogen og fjellet rundt gården. På etiketten får du informasjon om hvilken type elg, hvor den ble felt, hvem som skjøt og hvilket jaktlag som felte elgen. I år har de også startet gårdshotell.

- Spekepølse av elg med fennikel fra Normeland Gårdsmat har vunnet denne kategorien på grunn av smaken. Her leverte den desidert best på smak. Her tør de å få fram alle smakene i råvarene. Det er rett og slett et gjennomført produkt. Her forteller de også litt om historien og det er presentert på en fin måte, sier Kjøkkensjef Håvard Klempe ved Søstrene Karlsen i Trondheim.

- Dette er kjempestort. Vi åpnet Normeland Gårdshotell også på lørdag. Og vi har tatt med oss alle pølsene til Trondheim. Nå må vi kanskje holde unna en kartong til de som komme til hotellet, sier ekteparet Jørn og Signe Lillian som driver Normeland Gårdsmat og nå Normeland Gårdshotell.

Årets meieriprodukt: Hitra gårdsmat

Hitra Gårdsmat holder til på ei lita øy utenfor Hitra som heter Helgebostadøya, der produserer de økologisk, upasteurisert ost av kumelk.

- Vinneren er Hitra gårdsmat med Hitra blå. Grunnen til at vi valgte denne i en tøff konkurranse er at den har en veldig pen emballasje. Den har mye mugg på utsiden, ikke så mye på innsiden, men det spilte ingen rolle for smaken. Den har en god lukt, fruktighet og sødme. Perfekt saltinnhold og den bare smelter i munnvikene, sier Martin Trana Flak, konsernkjøkkensjef i Hegstad Blakstad.

- Det er så stort. Jeg trodde det virkelig ikke. Du jobber så mye, så får du en premie for det, stas, sier Mona Nynes fra Hitra Gårdsmat.

Åpen klasse: Magdas Sviskelykke fra Bortistu

Bortistu er en fjellgard med lange tradisjoner for turisme, og ligger ytterst i Storlidalen, vest i Oppdal kommune.

- Vinneren er Magdas Sviskelykke. Grunnen til at vi valgte Magdas Sviskelykke er at den har en veldig fin emballasje, logo, klar og god smak av svisker og det var godt med hele byggryn i. God syrlighet og friskhet av aprikos og en klar smak av tradisjonell tilberedning. Serveres med kald og god fløte. Det ble veldig godt, sier kokk Ingrid Løland ved Rive Gauche.

Årets sjømatprodukt: Varmrøkt hvitløkslaks med tomat og basilikum fra Garnviks Røkeri

Garnviks røkeri er en liten familiebedrift fra Frøya i Trøndelag. De ble etablert januar 2014 og har siden da gjort seg bemerket.

- Jeg har smakt meg til vinneren til Årets Produkt i kategorien sjømat. Vinneren er en varmrøkt laks fra Garnvik med tomat, basilikum og hvitløk. Grunnen til at denne vinner er den har en veldig vin konsistens og en bra smak. Du kjenner at det er håndverk, den er ikke overkokt, men saftig og god, sier Øyvind Tiller, souschef på Britannia Hotel.

- Det er like rørende og stort hver gang. Dette er fjerde prisen på seks år. Vi starta i 2015. Nå håper vi at vi har med nok produkter, sier Vidar og Heidi Garnvik.

Årets nykommer: Ankeret mat

Ankeret Mat er en liten familiebedrift som lager påleggsild på Kråkvåg i Ørland kommune.

- Vi har funnet ut at Ankersild fra Ankeret mat i Kråkvåg er en verdig vinner i denne kategorien. Hovedgrunnen til at de vinner er at sildebitene er intakt. De har ingen skader. De er fint kuttet, fint saltetat og har veldig god ettersmak. Ellers kan vi si at teksturen på fisken er god, sier Aleksander Olsen fra Fang.

- Ellers kan vi si at boksen er delikat når du åpner den. Det ser ut som skikkelig deilig sild og du får lyst til å spise den, sier Martin Hovdal fra Le Bistro.

- Dette var uventa og kjempeartig! Bra at folk setter pris på kvalitetssild her i byen, sier Geir Tore Bjørnes ved Ankeret Mat.

Årets matgave: Gull fra Øyriket

Smaker fra Øyriket er et nettverk av mat og drikkeprodusenter bestående av: Hitra Gårdsmat, Helgebostad Hagebruk, Dolmøy Seafood, Garnviks Røkeri, Hurran Gård og kafe, Bryggeriet Frøya og DalPro Gårdsmat.

- Vinneren ble "Gull fra Øyriket". Begrunnelsen er på grunn av produktene. De var utrolig gode. De hadde deilig og friskt sommerøl fra bryggeriet på Frøya, varmrøkt laks fra Garnvik, røkt ørret fra Dolmøy, i tillegg til nydelig kongeost fra Hitra og varmrøkt lam fra DalPro. Kassen i seg selv var utrolig fin, en fin trekiste som var levert dandert med fint papir og en gullkonvolutt, sier Adrian Wold fra To Rom og Kjøkken.

- Det er kjempegøy å vinne og en fin start på det nyoppretta selskapet Smaker fra Øyriket AS. Sammen er vi gull, sier daglig leder Sandra Bergsnev."

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...