Nea Radio

Stokkfjellet med Kjetilbu - august 2021 Foto: Kjetil Rolseth

Stokkfjellet vindkraftverk:

Snart en realitet

I løpet av august måned vil de første turbinene i Stokkfjellet vindkraftverk komme i drift. Fotograf og hytteeier, Kjetil Rolseth, er nærmeste nabo til vindparken og ser ikke fram til oppstarten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2021 kl 21:31

Fra kjøkkenvinduet ser hytteeier ved Stokkfjellet vindkraftverk, Kjetil Rolseth, elleve turbiner, og 492 meter fra hytta står den nærmeste vindturbinen. Forrige uke hadde han besøk av tidligere kommuneoverlege; nå fastlege og spesialist i allmennmedisin, Steven Crozier, som er svært interessert i hvilke helseeffekter støy fra vindturbiner kan ha på mennesker og omgivelser. Han foretok «null-målinger» før oppstart av vindkraftverket; noe som ikke er gjort i Norge tidligere.»

Stokkfjellet Vindkraftverk

Vindkraftverket, som ligger i Selbu, dekker et planområde på 5,8 km2. Konsesjon ble gitt i 2014, og endelig tillatelse ble gitt av Olje- og energidepartementet i september 2017. Konsesjonsgitt ytelse er på 90 MW og årsproduksjonen vil bli på 311 GWh, i følge Trønderenergi. Det blir totalt 21 turbiner med en navhøyde på 112 meter, rotordiameter på 136 meter og det er anslått at vindkraftverket vil produsere strøm til 20 700 husholdninger i løpet av et år.

«Kjetilbu" - mitt fristed og paradis

Det er ordene hytteeier Kjetil Rolseth bruker når han beskriver sitt hytteparadis; i alle fall frem til nå. Hytta ble påbegynt i 1976 og har blitt flittig brukt av Rolseth de siste 40 årene, selv om han har bodd noen mil unna Selbu.

– Å få komme hit ut i ensomheten; å sortere arbeidsoppgaver og tanker, har vært et møst for min del, tilkjennegir Rolseth.

Fra trammen kan vi se Julsethtjenna som foruten svalende bad kan by på ørret til middagsbordet. Rolseth forteller om et unikt dyreliv i området og med egne øyne har han fått sett de fire store rovdyrene vi har; - i området her. Han har vært så heldig å få være i nærheten av bjørn tre ganger, sett ulv to ganger, i tillegg til å ha vekt opp en sovende gaupe og fotografert en jerv på hiet. Også mårhund, som er en uønska art i Norge, har han sett ved to anledninger. Rolseth er tydelig på at den konsekvensrapporten som ble lagd verken viser mangfoldet i dyreriket eller omfanget av botaniske vekster.

Ikke alle kamper kan vinnes

Rolseth kan fortelle at han har fått informasjon av Trønderenergi underveis, i tillegg til at han har sett på Norges Vassdrag og Energiverk sine sider for å tilegne seg konsekvensanalyser, som han mener er svært mangelfulle.

– Det blir vel snakk om et være eller ikke være vil jeg tru når gigaturbinene med navhøyde på 112 meter, og en periferidiameter på de tre turbinbladene på 136 meter med hastigheter på over 300 kilometer i timen, til tider, så vil vi få en lyd som jeg gruer for, og det vil være det verste, sier en lavmælt hytteeier.

Har du fått tilbud om en annen hytte i denne prosessen?

– Nei, jeg spurte om vi ikke kunne løse inn hytta her og da ble jeg tilbudt 500.000,- noe som er et skambud i forhold til verdien denne hytta har i dag uten at disse turbinene står der dem står der de er i dag.

Støy, skyggekast og visuelle virkninger

Kommunikasjonsrådgiver i Olje- og energidepartementet, Ingrid Lønrusten Rogstad, kan fortelle at: «Støy, skyggekast og visuelle virkninger utredes for alle vindkraftverk og at det er grenseverdier for støy og maksimalt antall timer med skyggekast boliger kan eksponeres for. I forbindelse med stortingsmeldingen om vindkraft på land, som ble lagt frem i fjor, er det bestemt at det i fremtiden skal legges større vekt på nabovirkninger. Blant annet skal det innføres minimums buffersoner mellom vindturbiner og boliger, som skal legges til grunn uavhengig av støynivåene.

Hvordan virker støy fra vindturbiner på oss mennesker og naturen rundt?

Hvordan turbinstøyen påvirker helsa vår er et spørsmål tidligere kommuneoverlege; fastlege og spesialist i allmennmedisin Steven Crozier svært interessert i å få flere svar på. Han var i mange år kritisk til at infrastøy fra vindturbiner hadde en negativ helseeffekt, men etter å ha sett dokumentarer fra andre land endret han mening. Han har dermed engasjert seg i kampen mot bygging sv vindturbiner på Frøya og Haramsøya. Noe som også medførte i en dom for sivil ulydighet da han sammen med en gruppe demonstranter sperret veien for transporten sv vindturbiner til vindkraftområdet på Frøya. Selv mener fastlegen at han handla i nødrett og anket dommen.

Crozier har fulgt forskning og studier på området tett for å tilegne seg mer kunnskap om hvordan støy fra vindturbiner kan ha ulike helseeffekter på mennesker og omgivelser. I forrige uke gjennomførte han «nullpunkt-målinger» ved Stokkfjellet vindkraftverk, før turbinene settes i drift; noe som ikke er gjort i Norge tidligere.»

Crozier viser til at en studie fra North Carolina har konkludert med at vindturbiner kunne ha en negativ effekt på mennesker.

– Det går i hovedsak på søvnforstyrrelser og dårlig nattesøvn; og det det bringer med seg, forteller Steven Crozier.

Framtida

Kjetil Rolseth er bekymra for hvordan framtida i hytteparadiset blir; noe Steven Crozier har stor forståelse for.

Du gjennomførte målinger her, hva tenker du kan komme ut av det?

– Det blir interessant å se fordi vindretningen som blåste da, sør-sørøst, viser at soverommet fungerer som en resonanskasse. Men vi vet jo ikke hvordan det blir her før det blir satt i drift.

Crozier uttrykker også sin beundring for Rolseth som ikke har takket ja til såkalt privat støyavtale.

– Det er pr.definisjon brudd på norsk lov; forurensningsloven tillater ikke slike private avtaler i forkant av en slik forurensningssituasjon. Det er kun når det oppstår en situasjon i etterkant at en kan sette inn avbøtende tiltak og der er ikke økonomisk kompensasjon en del, avslutter en engasjert Steven Crozier.

Her kan du se video fra Stokkfjellet vindkraftverk og Kjetilbu. Foto: Kjetil Rolseth

Her kan du høre intervjuet med hytteier Kjetil Rolseth:

Her kan du høre intervjuet med tidligere kommuneoverlege, fastlege og spesialist i allmennmedisin, Steven Crozier:

Hva med framtida? Hør samtalen mellom Kjetil Rolseth og Steven Crozier her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...