Nea Radio

Interpellasjon fra SP:

Bekymret for kulturarven

Selbu Bygdemuseum er i en vernet bygning Foto: Inga Petrine Grøtte

I sommerens siste kommunestyremøte i Selbu kom Senterpartiet med en interpellasjon som satte søkelys på Selbu kommunes satsing på kultur og kulturformidling. Spesielt var det bekymring rundt driften av Selbu Bygdemuseum.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.07.2021 kl 09:42

Senterpartiet poengterer at den felles kulturarven ligger i kvennfelhistoria, i Selbu sin unike strikke-tradisjon, i bondeyrket og i sagbruks- og tømmeryrket for å nevne noe. «Disse befinner seg i all hovedsak på Selbu Bygdemuseum – og bekymringen går på hvordan dette forvaltes i dag. I denne sammenheng må det da også nevnes at den kulturhistorien som Rolseth gård og Storbrygga representerer, nå vurderes for salg til private. Selbu Kommune ser seg ikke i stand til å forvalte disse fine eksemplene av vår kulturhistorie. Hva blir da igjen: Jo – Selbu Bygdemuseum, Kalvåa og Kjeldstad Mølle. Hvorav de to sistnevnte også stort sett står ubrukte,» skriver Senterpartiet i sin interpellasjon. Samtidig presiseres det at det over lang tid har vært arbeidet mye og godt innen kulturfeltet i kommunen."

Selbu Bygdemuseum

Liv Grøtte sier de erfarer det at Selbu Bygdemuseum ikke lenger har noen som er ansvarlige for utstillinger eller forvaltning, eller de verdiene og museumsgjenstandene som er der. Hun poengterer at det har vært basert på frivillighet over lang tid, og da med mye godt arbeid, men savner kompetanse fra noen som har faglig bakgrunn innenfor museumsarbeid.

«Sist ble det kjøpt kompetanse tilsvarende en 30% stilling fra Sverresborg. Men den beste løsningen hadde vært en person ansatt i Selbu Kommune – da hadde en hatt mulighet til å få en nær kompetanse i bygda – og muligens forhåpentligvis på mer varig basis,» skriver SP i interpellasjonen.

Samtidig er de bekymret for tilgjengeligheten for utstillinga i andre etasje; da det ikke er heis for de som trenger det, selv om utstillinga i første etasje er interessant.

- Vi oppfattet ordføreren sitt svar som at det kan være aktuelt å flytte samlingene, da en privat aktør skal bygge ut «biltomta» i Selbu sentrum i løpet av de neste årene, avslutter Grøtte, som mener de har tillit til at kommunen ivaretar bygdas kulturarv og at kultur og kulturformidling blir satt opp som tema når neste års budsjett skal diskuteres.

Selbu kommune

Ordfører Ole Morten Balstad var tydelig på at det var kommunen som hadde ansvar for drifta ved Selbu Bygdemuseum, men at de hadde satt bort jobben til ulike personer. I år er Selbu Husflidscentral ansvarlig for guidinga på sommeren. Han er klar over utfordringen at ikke alle har mulighet for å komme seg opp i andre etasje og dermed ikke fått utnyttet potensialet i strikke-utstillinga.

Akkurat nå er det også innleid fagpersoner som jobber med den unike stensamlinga til Birch.

Hva med MIST, Museene i Sør-Trøndelag, har dere vurdert å koble de inn i Selbu Bygdemuseum?

- Det er ikke noe vi har snakka om da vi har bygdemuseum og ikke et rent museum av sterk regional interesse. Men det er klart, hvis det kan være aktuelt med et rent strikkemuseum kan MIST selvfølgelig være aktuell å ta kontakt med.

Selbu Bygdemuseum og Selbu Husflidscentral er åpen hver dag, fra kl.11-17, i sommer.

Hør intervjuet med Liv Grøtte, Selbu SP her:

Hør intervjuet med ordfører Ole Morten Baldstad her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...