Nea Radio

Vil innføre turistskatt i Røros

VIL SKATTLEGGE TURISTER: Røros Senterparti mener turister skal være med å finansiere kostnadene i Verdensarven. Bakerst fra venstre: Kristoffer Tamnes, Gudbrand Rognes, Einar Nørbech, Stein Bjørnli, Anna Lundqvist Langen,
Stein Petter Haugen, Sigrid Meli Simensen, Atle Fæmundshytten, Knut Brathagen
Guri Heggem og Emilie Ryen Løkken. Foto: Røros Senterparti

Senterpartiet mener turistene skal betale for blant annet brannvesenet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2020 kl 23:09

For å bedre den økonomiske situasjonen til Røros Kommune, foreslår nå Røros Senterparti å innføre turistskatt.

10 kr per turist og 500.000 turister, gir 5 millioner blanke kroner, er et regnestykke partiet har brukt.

Kommunestyrerepresentant Guri Heggem sier dette er et forsøk på å komme ut av sparesituasjonen kommunen nå står i.

– Vi ønsker å se på muligheten å øke inntektene til kommunen. Vi ser i budsjettprosessen nå at vi er nødt til å spare på noe og da er det kanskje like naturlig å se om det er steder vi kan øke inntektene, sier hun og innrømmer at om dette blir innført, så kan det bli, i ekte senterpartiånd, kommunens nye melkeku.

– Vi er jo veldig glad for at vi har så mange besøkende som vi har, og det er klart at de som besøker Røros legger igjen utrolig mye penger, både i form av overnatting, spisesteder og handel. Og det er klart at kommunen får en del økte inntekter av dette i form av skatteinntekter, sier hun.

Nytt i Norge

Det er flere steder i Norge som har tenkt tanken om en slik skatt, men ingen har ennå innført dette. Heggem viser til store turistdestinasjoner i andre land som på forskjellige måter har innført turistskatt, og hun mener detter gjort for å ta vare på, og videreutvikle, disse stedene.

– Sett i bærekraftperspektiv så er Røros det eneste verdensarvstedet i Trøndelag og vi har en del utgifter som henger sammen med det, og vi har en del utgifter som henger sammen med at vi er et stort turiststed.

Heggem trekker frem brannberedskapen i Røros som en stor utgiftspost en fremtidig turistskatt kan være med på å finansiere.

– Vi har et veldig bra brannvesen, men vi vet at det belaster kommunebudsjettet mer enn om vi var en vanlig kommune, sier hun og sikter til brannsikringen i og rundt den verneverdige trebebyggelsen i Bergstaden.

Hvordan kreve inn?

Hvordan en eventuell turistskatt skal kreves inn, har Heggem ikke noe klart svar på.

– Det er nettopp det vi vil bruke 2021 på å finne ut av. Vi vet jo at det er steder som har hatt dette systemet på plass i mange år og vi vil bruke dette året til å finne ut hvordan vi kan finne en slik modell.

Og når det kommer til arbeidspendlere, så beroliger Guri Heggem at dette ikke vil belaste disse.

– Som sagt tidligere så må vi se om vi finner en modell som er praktisk mulig å gjennomføre og som slår ut rettferdig. Det vil ikke være rett at pendlere fra nabokommunene blir belastet ekstra for at de jobber i Røros og bor i nabokommunen. Det er blant annet slike ting vi må finne ut og takles på en slik måte at det oppleves mest mulig rettferdig for oss som bor i regionen, sier hun.

Hør intervju her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...