Nea Radio

Helseministeren svarer Haltbrekken

Helseminister Bent Høie

Statsråden forventer at Helse Midt-Norge RHF tar en runde med de berørte aktørene i saken om nedleggelse av Helseekspressen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mandag kom svaret fra helseministeren på spørsmålet fra Lars Haltbrekken (SV) om nedleggelsen av helseekspressen. Helseminister Bent Høie innrømmer at dialogen med brukere og kommuner omkring nedleggelsen av Helseekspressen har vært for dårlig.

- Jeg er glad for at statsråden nå sier at det skal bli opprettet dialog med berørte parter og kommunene om dette, sier Christian Elgaaen, leder i Røros SV i en kommentar til svaret.

– Dette har åpenbart vært altfor dårlig håndtert av Helse Midt-Norge i denne prosessen. Ellers bruker jo statsråden kjent argumentasjon fra helseforetaket. Jeg håper dialogen nå kan føre fram til en løsning alle er fornøyd med, og som ivaretar både berørte brukere, ansatte og kommuner, sier Elgaaen.

Helseministerens svar:

Det er etablert ordninger med helseekspresser/helsebusser i alle helseregionene i landet. Dette er ofte en effektiv og miljøvennlig måte å organisere pasientreisetilbudet på, og har etter hvert blitt et godt alternativ for mange pasienter i tillegg til fly, tog, vanlig buss, taxi og egen bil.

Jeg har registrert at det fra 1. januar 2019 blir endringer i pasientreisetilbudet på strekningene Åfjord – Rissa – Trondheim og Røros – Trondheim, ved at gjeldende avtalerom helsesekspressbuss ikke vil bli videreført. Helse Midt-Norge RHF som har ansvaret fortjenesten, har opplyst at endringen gjennomføres på bakgrunn av en totalvurdering der antal lpassasjerer, behovet for båreplass, behovet for rullestolbil og miljøperspektivet er sentralevurderingskriterier. Helseekspressen er registrert som ambulanse, og det har vist seg å ikke
være behov for båreplass, og utnyttelsen av rullestolplass har vært svært begrenset. Det regionale helseforetaket gir uttrykk for at omleggingen i utgangspunktet innebærer økt fleksibilitet, at transporttilbudet blir rimeligere for regionen og at det vil dekke det reelle
behovet for tilrettelagt transport.

Pasienter som ikke har behov for tilrettelagt transport skal benytte kollektiv transport eller privat kjøretøy, og få refundert sine utlegg iht gjeldende regelverk. Dette er en rettighet som gjelder alle pasienter i hele landet. Det er gode ruteforbindelser mellom Åfjord og Trondheim og mellom Røros og Trondheim. Helse Midt-Norge RHF har vært i dialog med fylkeskommunen om kapasitet på de ordinære rutene, og det er ønskelig at denne kapasiteten blir utnyttet. Av miljøhensyn er det også viktig at kapasiteten i rutegående
kjøretøy blir utnyttet mest mulig.

Helsepersonell som rekvirerer tilrettelagt transport vil motta detaljert informasjon om endringene fra Helse Midt-Norge RHF. I tillegg kan publikum som ønsker bistand til reiseplanlegging kontakte Pasientreiser (på telefon 915 05 515).

Jeg vil avslutningsvis igjen understreke at det er Helse Midt-Norge RHF som har ansvaret forcå sørge for et forsvarlig tjenestetilbud til befolkningen i regionen, herunder også pasientreiser. Beslutninger omkring en effektiv organisering av tjenestetilbudet ligger der,
men det er viktig at det er en åpen dialog med både brukerorganisasjoner og berørte kommuner i slike saker. I denne konkrete saken kunne dialogen åpenbart ha blitt håndtert bedre, men dette har ikke nødvendigvis påvirket resultatet. Jeg forventer imidlertid at Helse
Midt-Norge RHF nå tar en runde med de berørte aktørene i saken.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...