ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Dataangrepet på Amedia:

– Første gang siden krigen Retten ikke ble gitt ut

Dataangrepet gjorde at det var første gang siden 1940 at Retten ikke kom ut: – Folk har vært tålmodige, sier Jortveit. Foto: Marit Langseth.

Natt til 28. desember ble Amedia og Arbeidets Rett rammet av et alvorlig dataangrep. Redaktør Guri Jortveit sier at det første gang siden krigen at avisa ikke kom ut.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.01.2022 kl 07:04

ANNONSE
Annonse

– Veteranene i Retten sier jo at det er første gangen siden krigen at avisa ikke kommer ut. Så det er jo historisk sett kjedelig, forteller Jortveit.

Dataangrepet rammet produksjonen av papiravisene som etter planen skulle komme ut onsdag 29. desember. Dermed ble det ikke papirutgave av Retten denne dagen. Alternativet ble etter hvert å gå over på en gammeldags og mer manuell måte å jobbe på.

– Jeg tror ikke leserne våre merker så mye til at ting er annerledes, men vi lager avisa i InDesign ut denne uka. Foreløpig har angriperne bare satt kjepper i hjula på produksjonen vår og vi mister mye tid. Men dette er alvorlig, sier Jortveit.

Fjernet plussen

Amedias løsninger for nettaviser ble ikke rammet av problemet, og har blitt publisert som normalt i hele perioden. Amedias betalingsmur (“plusset” innhold) ble imidlertid fjernet den 28. desember.

– Det er gjort av to hensyn. Den er fjernet rutinemessig i tråd med våre prosedyrer på grunn av manglende tilgang til abonnementsdatabasen. Og for å sikre publikums tilgang til våre redaksjoners journalistikk, i tråd med våre samfunnsviktige rolle. Betalingsmuren er fjernet inntil videre, legger Jortveit til.

Fått mye støtte

Jortveit sier at de har fått mye støtte både fra konkurrerende mediehus som Polaris, Schibsted og andre som har opplevd lignende angrep.

– Vi får mye støtte og omsorg og leserne våre klapper oss på skuldra og sier at dette skal gå bra. Generelt har folk vært tålmodige, den ene papiravisa kom ikke ut og det har vi ikke fått en eneste klage på, og det er jeg veldig glad for, forteller redaktøren.

Angriperne la igjen et “visittkort”, med instruksjoner om hvordan betale løsepenger. Amedia har valgt å ikke åpne dialog med angriperne, og har overlatt etterforskningen til politiet. Forholdet ble anmeldt til Oslo politidistrikt tirsdag kveld 28. desember.

Data kan ha kommet på avveie

Alle avisene i Amedia sendte ut en e-post tirsdags kveld om at det kan være en fare for at personlige data om abonnenter kan ha kommet på avveie.

– Vi har per nå ingen informasjon om at persondata er publisert eller misbrukt på noe vis. Det kan imidlertid ikke utelukkes at navn, adresse, e-post, telefonnummer, fødselsdato, abonnementsform- og historikk kan være på avveie, sier konserndirektør nyheter og abonnement i Amedia Jostein Larsen Østring i e-posten til leserne.

Vår tids ufred

Dataangrep som det Amedia har blitt utsatt for er en av konfliktene som kjennetegner vår tid sier Jortveit.

– Trusselbildet i dag er jo helt annerledes enn det det var i 1940 når papiravisa ikke kom ut forrige gang. Det er jo litt vår tids ufred dette her og vi skal ta det på alvor, avslutter Jortveit.

Nøkkelord

ANNONSE