Nea Radio

Nærskoleprinsippet

Demonstrerer mot konkurransebasert opptak

DEMONSTRASJON: Leder i Røros AUF, Ivar Østby, oppfordrer elever å bli med å markerte sitt syn på regjeringas skolepolitikk. Foto: Per Magne Moan

I dag arrangerer Røros AUF demonstrasjon på Røros vgs mot fritt skolevalg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Regjeringen vil påtvinge blant annet Trøndelag konkurransebasert opptak. Dette mener Røros AUF vil både svekke distriktsskolene og tvinge elever til å flytte langt vekk fra hjemmene sine.

– Vi mener at nærskoleprinsippet er et viktig redskap for å fremme vekst i distriktet, og det gir en uvurderlig trygghet til elever som skal begynne på det neste steget i utdanningen, sier leder i Røros AUF, Ivar Østby.

Selv om det i forrige uke var åpning av Nye Røros Videregående skole, så mener Østby at det ikke er en garanti for å unngå nedskjæringer i framtida.

– Det er en utrolig fin skole med gode fagmiljø. Men har vi et par år hvor det blir født færre på Røros, så vil skolen få mindre penger til finansiering av kullene som kommer senere. Over tid vil dette føre til at antall plasser ved skolen vil gå ned, sier han og frykter at i framtida så blir flere ungdommer tvunget å bo på hybel da de må gå på skoler andre steder etter grunnskolen.

Med dette som bakteppe arrangerer Røros AUF i samarbeid med andre, en demonstrasjon mot regjeringas endringsplaner klokken 13.30.

Her vil det bli holdt taler og Østby sier at alle elever som møter opp får gyldig politisk fravær.

Artikkelen fortsetter lenger ned på siden

Moderpartiet

Det er ikke bare ungdommene som tar til orde for å hindre regjeringen i å gjennomføre sine planer med fritt skolevalg.

Alle Arbeiderpartiets gruppeledere i de nye fylkene sier nei til såkalt rent karakterbasert opptak. Tirsdag fremmes saken for Stortinget, hvor målet er å stoppe innføringen.

Kristian Torve, Trøndelag Arbeiderparti og fylkestinget. Foto: Privat

Til nå har det vært opp til hvert enkelt fylke å selv bestemme hvilken inntaksmodell man ønsker for videregående opplæring. Halvveis ut i regjeringsperioden har Høyre og resten av regjeringen signalisert at fylkene skal fratas muligheten til å bestemme dette helt selv.

– Dette er fylkene, som skoleeiere, best egnet til å avgjøre selv, sier Kristian Torve fra Trøndelag Arbeiderparti.

Opprop

Han har tatt initiativ til et opprop som leveres på Stortinget dag.

Forslaget slår fast blant annet at det er stor forskjell på fylkene i Norge, og at partiet er imot å pålegge én ordning på alle fylkene.

Alle Arbeiderpartiets gruppeledere i alle fylker sier klart og tydelig ifra om at retten til å bestemme inntaksordning må ligge til fylkene selv. Ikke hos en statsråd som har bestemt seg på forhånd og som nekter å høre på innspillene, sier Torve.

Videre beskylder han regjeringen for å ikke ta til seg tilbakemeldingene som har kommet.

– Høyres ideologiske skylapper strekker seg over hele ansiktet i denne saken. Lærerne er imot endringen, LO og NHO er tverrpolitisk imot, og det finnes knapt faglige råd som går inn for fritt skolevalg. Dette vil ikke bidra til at flere tar vitnemål eller fagbrev, det vil bare bidra til økte forskjeller mellom skolene og lengre reisevei for de med dårligst karakterer, sier Torve.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...