Nea Radio

Green Flyway

1. januar starter elflyprosjektet på Røros

TESTFLYGING: Gudbrand Rognes viser det aktuelle området. Foto: Per Magne Moan

Flyinteresserte ble informert om prosjektet tirsdag kveld.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Green Flyway er navnet på et interregprosjekt som har som mål å etablere et testområde for elfly og førerløse fly. Området strekker seg fra Røros til Østersund og prosjektet starter 1. januar.

Tirsdag kveld var det bransjetreff for luftfartsinteresserte på Røros der dette var tema.

Miljø

Lufthavnsjef ved Røros Lufthavn, Gudbrand Rognes, sier dette er blitt et viktig tema innen luftfart.

– Jeg er temmelig sikker på at folk vil fortsette å reise og vi skal prøve å hjelpe dem med å reise på en mer ansvarlig måte enn tidligere, sier Rognes og legger til at man også i luftfarten er interesserte i miljøet.

BRANSJETREFF: Flyinteresserte i Røros ble informert om planene Foto: Per Magne Moan

Gudbrand Rognes håper prosjektet vil gi positive ringvirkninger til regionen.

– Kanskje vi kan være med å skape en mer miljøvennlig luftfart. Kanskje klarer vi å skape nye verdier i lokalsamfunnet og kanskje klarer vi å skape nye bedrifter og nye muligheter som vi per i dag ikke kjenner, sier han og røper at han mer enn gjerne vil sitte på med et elfly.

Droner

En av tirsdagens foredragsholdere var Kurt Näslund fra Ren Røros Frontal. Han har i flere år fløyet elektriske luftfartøyer gjennom droneflyging, og han sier at dette er et området som opplever store endringer på kort tid.

I likhet med Rognes så har heller ikke Näslund noen som helst betenkning med å blir med på en tur i et elektrisk drevet fly.

Godt egnet

Området mellom Røros og Østersund er, i følge eksperter på området, godt egnet til testflyging av flere årsaker. Det er blant annet svært lite lufttrafikk i luftrommet under 30.000 fot og området ligger nær forsknings- og høyskolemiljøer i både Trondheim og Østersund.

Området ligger også nært testområder for maritime autonome (førerløse) fartøyer.

Været, som kan være en negativ faktor, blir også trukket fram som en fordel, da testing kan gjøres i tildels ekstreme forhold.

Hør intervju med Gudbrand Rognes og Kurt Näslund her:

Kurt Näslund (til venstre) og Gudbrand Rognes

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...