Nea Radio

Pårørendeskole:

– Tøff og vanskelig sykdom

Pårørendeskole: Sykepleier og leder i hukommelsesteamet i Holtålen, Ranveig Megård Aas, var godt fornøyd med kveldens innleder Gunnar Krogstad. Advokaten fokuserte på de juridiske utfordringene knyttet til demens – da særlig nytten av fremtidsfullmakt. Foto: Marius Haugan Lillegjære

Over fire torsdagskvelder i høst arrangerer hukommelsesteamet i Holtålen pårørendeskole sammen med Røros og Holtålen demensforening. Torsdag kveld var det det juridiske aspektet rundt demenssykdommen som sto i fokus.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Bakgrunnen er at vi vet jo at det med demens og hukommelsesproblematikk rammer et stort antall eldre. Demenssykdommen er en tøff og vanskelig sykdom for den som rammes, og den defineres i tillegg som en stor pårørendebelastning, forteller Ranveig Megård Aas. Hun er sykepleier og leder for hukommelsesteamet i Holtålen kommune.

Hun forteller at kurset handler om å gi pårørende mer kunnskap om sykdommen og bedre forutsetninger for å håndtere situasjonen den dagen en av ens kjære utvikler demenssykdom, samt å tilby et nettverk for mennesker som befinner seg i samme type situasjon.

– Pårørendeskolen har jo som målsetting å gi pårørende til personer med demens økt kunnskap om sykdommen. Så første kvelden gikk på det temaet. Så er det viktig å gi grunnlag for at pårørende bedre kan takle situasjonen sin overfor nær familie og venner. Det er viktig å bedre kvaliteten på samværet med den personen som har demens, både i hjemmesituasjon og på institusjon. Og det er viktig at pårørende får bedre informasjon om hva som finnes av forskjellige tjenester i kommunen, at man vet hvem man kan kontakte for å få hjelp og hva slags hjelp vi kan gi, utdyper hun videre.

Fremtidsfullmakt

Første kurskveld omhandlet det rent medisinske aspektet av demens. Lege Åse Ingeborg Borgos var tilstede og fortalte. Den andre kurskvelden omhandlet kommunikasjon, med helsefaglig rådgiver i Melhus kommune, Roger Santokhie som innleder.

Og denne tredje torsdagen omhandlet det juridiske aspektet. Advokat – og tidligere ordfører i Melhus – Gunnar Krogstad var kveldens innleder.

– Jeg snakker mest om fremtidsfullmakt. Det vil si at du i dag kan skrive en fullmakt som regulerer hvem som skal håndtere dine økonomiske og personlige interesser den dagen du eventuelt blir dement eller på annen måte blir satt ut, for å bruke det uttrykket, forteller Krogstad.

Han forteller at det verserer mange eksempler på slike fullmakter som ikke har blitt godkjent fordi folk har skrevet dem uten juridisk bistand.

– Det har vært mye skrevet om det i aviser og på nett, osv. Og da gjerne eksempler på situasjoner der det ikke har gått så bra, altså at en fremtidsfullmakt som man har skrevet selv kanskje ikke er gyldig. Og så har de ikke fått solgt det huset de tenkte de skulle selge. Eller at de i det hele tatt ikke har hatt fremtidsfullmakt, og måtte gå veien om et vergemål, og så var det ting som skar seg i den forbindelse, beretter han videre.

Krogstad oppfordrer alle på det sterkeste å få utferdiget en juridisk holdbar fremtidsfullmakt.

– Jeg vil anbefale alle å sørge for å ha en fremtidsfullmakt. For det er jo en forsikring for at du i framtida blir tatt hånd om økonomisk selv om du muligens kan bli dement, understreker han.

Megård Aas stiller seg bak rådet fra advokaten.

– Jeg tror det er kjempeviktig, og jeg tror det er viktig å tenke på det ganske tidlig i livet. At det kan være greit å ha en sånn fullmakt klar. Å ha tenkt gjennom ting. For det er så viktig den dagen du eventuelt ikke kan være med å bestemme hvordan ting skal være, sier sykepleieren.

Den fjerde og siste kurskvelden er torsdag 15. oktober. Da kommer Sigrid Mesloe for å fortelle om det å være pårørende til mennesker med demens. Stedet er Rallaren i Hovet i Ålen.

Hør hele intervjuet med Ranveig Megård Aas og Gunnar Krogstad her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...